Letní luhačovické lahůdky – díl sedmý

25.08.2021 21:43

Luhačovice nejsou samozřejmě jenom lázně, třebaže jsou právě takto velmi často vnímány. Atmosféru pochopitelně ústrojně doplňují stavby, které patří do vlastního města, ale návštěvníkům je to jaksi srdečně jedno.

Letní luhačovické lahůdky – díl sedmý
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

Vždycky budou vnímat jednolitý celek. Proto jsou lázně důležité pro město a to zase pro lázně. O tom takříkajíc žádná… Luhačovice, tak jak je známe z dnešních četných pohledů a výhledů, utvářely svoji současnou tvář v rozhodující míře od začátku 20. století, tedy nějakých sto dvacet let. Zásadní je vliv slovenského architekta Dušana Jurkoviče, další etapou jsou stavby první republiky. Také následně měly Luhačovice další a další etapy, kdy se utvářela jejich dnes tolik ceněná podoba.

Vezmeme-li to proti toku času, není vůbec bez zajímavosti sportovní komplex, jemuž se říká Radostova. S oblibou se tam vydávají sportovci na své soustředění, nacházejí zde vše, co potřebují. Sportovní hala, ubytovací prostory i okolní hřiště vlastně tvoří nejnovější architektonickou tvář města.

Z luhačovické klasiky se vymyká i kulturní centrum Elektra s víceúčelovým sálem, kinem i restaurací. Když ještě voněla Elektra novotou, nastupoval tu cestu na politické výsluní počátkem 90. let 20. století na předvolebním kongresu své strany Václav Klaus mířící do premiérského křesla. Jinak jde o místo četných nejen lékařských kongresů a mnoha dalších setkání nejrůznějších profesních a zájmových skupin.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

Do druhé poloviny třicátých let minulého století by musel ten, kdo by se pídil po tom, kdy postavili zajímavou luhačovickou radnici, spíše a lépe řečeno budovu městského úřadu. To upřesnění proto, že klasickou radnici bývalá budova spořitelny nepřipomíná ani náhodou. Ovšem místo vybrali stavitelé dokonale, otevíralo se tu v roce 1937.

Samostatnou kapitolou jsou luhačovické vily. Jedna hezčí než druhá, mezi nimi má pozoruhodné místo na Masarykově třídě nedaleko hotelu Alexandria Dům Radhošť. Vila nadchne secesním stylem, zdobnými prvky i obrem Atlantem, který ji „drží“ snad navěky…

Nu a pak už bychom se vraceli až na samý počátek století, kdy Dušan Jurkovič navrhl přestavbu původního Janova domu. Říkávalo se mu také barevná pohádka. Náročná rekonstrukce po sto letech od výstavby z něj udělala opravdovou lázeňskou pohádku, dnes je tu jeden z nejvyhledávanějších lázeňských hotelů. Přímo pohádkový…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…