Liberec: 10 milionů pro provozovatele Sport Parku a arény

09.05.2020 10:31

Zastupitelstvo města Liberec hlasy Starostů, ODS a ANO schválilo podporu pro Sport Facility Management s.r.o. (SFM), dceřinné společnosti Syneru a provozovateli Sport Parku Liberec, ve výši 10 mil. Kč.

Liberec: 10 milionů pro provozovatele Sport Parku a arény
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Přijde nám naprosto absurdní, že vedení města v krizovém stavu neřeší jako první své organizace, jako ZOO, Botanickou zahradu, divadla... Ale jako první z veřejných peněz zasanuje 10 mil. soukromému s.r.o. A to nejen na zaplacení provozních nákladů, ale např. i na dokrytí 100 % osobních nákladů, a to včetně managementu. Řekněte, která společnost to má?“ ptá se Zuzana Kocumová.

Určitá část koaličních zastupitelů zároveň dodává, že tyto peníze posílají jen proto, že zde byl nátlak, že když město tyto peníze neposkytne, tak SFM zváží, jestli nepoloží městu klíče na stůl a neřeknou: „Starejte se o Sport park i arénu sami..“

K tomu se dva dny před hlasováním přidal i nátlak ze strany vedení Bílých tygrů, kteří prohlásili, že do hlasování o podpoře a vyřešení situace pozastavují přípravy na další sezónu.

„K vyhrožování okamžitým koncem může dojít jen proto, že strany, které jsou nyní ve vedení, blokovaly v minulých letech jakoukoliv snahu o to, aby se hledal i jiný model provozování, než současná koncese. A tím se vytvořily podmínky pro současné vydírání,“ dodává Jan Kubeš, místopředseda sportovního výboru za Liberec otevřený lidem (LOL).

Současnou koncesní smlouvu totiž bylo možné teprve v roce 2019 poprvé ze strany města vypovědět. Po deseti letech od uzavření. „Město mělo být na tuto možnost připravené, mělo mít zpracovanou studii, jak dál areál provozovat. Dlouhodobě jsme na to upozorňovali, ale bez úspěchu,“ dodává Jan Kubeš.

„Situace s výpomocí je naprosto netandardní. SFM je soukromá, výdělečná společnost, podnikající na městském majetku. Město jen na splátky za arénu město dává ročně 64 mil. Kč. Dále dle koncesní smlouvy platí za její provoz 16 mil. Kč/rok. Do oprav rovněž investuje v řádu milionů ročně. A nyní se ještě koalice rozhodne, že vezme na svou zodpovědnost a na bedra nejzadluženějšího městského rozpočtu sanování ztrát?“ nechápe Jaromír Baxa.

A to v situaci, kdy vedení už nyní odhaduje, že mu v rozpočtu bude chybět přibližně 250 mil. Kč.  Takže je velmi pravděpodobné, že na nevratnou finanční výpomoc SFM si nakonec město samo bude brát další úvěr.
Navíc ztráty, které město sanuje, nezpůsobilo ono samo svým přístupem, ale jsou důsledkyemkrizového stavu. A tak SFM sice bude žádat i z programu COVID, ale to mu nestačí. Chce 100 %. A také je, zřejmě jako jediná společnost, dostane.

„Když odhlédeme od toho, že by SFM mohla velmi snadno pomoci její mateřská společnst Syner, tak jsme alespoň navrhovali, aby město tuto výpomoc poskytlo jako vratnou půjčku, úročenou dle váženého průměru úrokových sazeb SML. Protože situace, kdy jinak zisková společnost žádá po totálně zadluženém městě dokrytí vlastní ztráty, nám přijde opravdu kuriózní,“ komentuje kroky města Jaromír Baxa.

Jenže SFM s půjčkou nesouhlasila. Chce jen peníze ve formě nevratné výpomoci. A koaliční zastupitelé tuto neuvěřitelnou žádost podpořili naprosto jednohlasně. „Ještě bylo zmíněno, že je úspěch, že se to povedlo usmlouvat z původních více než 30 mil. jen na pouhých deset,“ nechápe drzost provozovatele Kocumová.

„Navíc i těchto 10 mil. je velmi nadsazených a po podrobné analýze jsme zjistili, že z velké části jsou po městu požadovány náklady, které ale vznikly ještě před vyhlášením krizového stavu. A navíc, že SFM má v účetnictví uvedeno 11 mil. Kč jako nerozdělený zisk z let minulých,“ upozorňuje Jan Kubeš, který zastupitelům ještě před hlasováním zpracoval rozsáhlý materiál, kde hodnotí jednotlivé položky a jejich oprávněnost.


Pozitivní nakonec byla jediná věc. Konečně prošel návrh na analýzu možných variant budoucího provozu. Je to i proto, že si SFM vymínil, i přes poskytnutí 10 mil. výpomoci, možnost v říjnu smlouvu ukončit. To konečně dohnalo i vedení města k tomu, aby řešilo podmínky, za jakých je a bude areál provozován.

„Jen je v tom opět jedna absurdní „drobnost“. Zastupitelé odmítli dát jako podmínku výpomoci alespoň to, aby je společnost pustila do svého účetnictví a smluv s dalšími propojenými společnostmi. Takže opět jsme v situaci, že platíme desítky milionů a vůbec netušíme jejich oprávněnost. To ale koaliční zastupitele vůbec netrápí,“ nechápe Kocumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…