Liberec: Benátská noc má vyřešené parkování a dopravu

07.06.2012 12:41

Logistiku parkování a regulaci dopravy při premiérové Benátské noci ve Vesci řešili ve středu 6. června zástupci pořadatele, města a správce sportovního areálu.

Liberec: Benátská noc má vyřešené parkování a dopravu
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Benátská noc v Liberci vypukne poprvé v pátek 27. července a potrvá přes víkend do neděle 29. 7. Pořadatel festivalu Pavel Mikez předložil plány na rozmístění pódií a hlavně dopravní studii s přehledem parkovišť. Předcházela tomu jednání s majiteli pozemků - s městem a soukromými vlastníky.

Došlo k dohodám o plochách, kde vzniknou parkovací místa. Na jednání byly za přítomnosti náměstků primátorky Jiřího Rutkovského, Kamila Jana Svobody a šéfa Sportovního areálu Ještěd Jana Svatoše upřesněny všechny podrobnosti. K plánům pořadatele se vyjadřovali také vedoucí odborů dopravy Pavel Rychetský či technické správy majetku města David Novotný a zástupce dopravní policie.

Nejvíce se řešila právě parkovací místa a uzávěry tak, aby opatření co nejméně narušovala běžný provoz a život obyvatelů Vesce a okolí. Pořadatel proto plánuje setkání s obyvateli, kde by jim odpověděl všechny dotazy a vysvětli organizační opatření.

Celkem bude k dispozici na čtyři tisíce parkovacích míst. Hlavní uzávěra komunikace začne za kruhovým objezdem na silnici do veseckého areálu. Tam také budou zřízena dočasná parkoviště. Jedna z ploch, s kapacitou kolem tisícovky stání, vznikne u rychlostní silnice ve směru od Prahy. Ta bude určena především pro motoristy přijíždějící z tohoto směru. Za vjezd do oblasti parkovišť zaplatí návštěvníci za jedno auto jednorázový poplatek 100 Kč.

"Předpokládáme, že na Benátskou noc dorazí deset až patnáct tisíc lidí. Třetina přijede autem, což je zhruba tři tisíce vozů, třetina autobusem a třetina vlakem. Toto rozložení nám poskytl průzkum mezi návštěvníky," uvedl Pavel Mikez. Čerpal přitom z ankety, která probíhá na internetových stránkách festivalu.

Liberečané a diváci, kteří přijedou do Liberce vlakem, budou moci využít bezplatné kyvadlové autobusové dopravy. Mimořádná linka bude jezdit každých 15 minut z terminálu Fügnerova přes dočasnou zastávku u nádraží ČD a končit bude na asfaltovém parkovišti sportovního areálu. Každý den festivalu je zajištěn také odvoz po skončení produkcí Benátské noci. Festivalová doprava bude též připravena z pražského Černého mostu. Odtud by mělo vyrazit 4 - 5 autobusů.

Jedním z velkých témat, o která se zajímají především pravidelní uživatelé areálu a obyvatelé, je úklid. Po velkých open-air festivalech zůstává totiž mimořádné množství odpadků. Zástupci města ujistili, že o to se postarají technické služby.

K výrazně menšímu nepořádku přispěje též další novinka - zálohované kelímky na pivo. "Abychom se vyhnuli plýtvání a nepořádku, poskytneme ekologický kelímek  fungující na principu vratné zálohy 25 Kč. Stánkaři každý nový nápoj podají do čistého, zatímco použitý špinavý kelímek putuje do mycího centra. Po konzumaci vám zálohu buď vrátí anebo si kelímek ponecháte jako suvenýr z Benátské noci," popisuje Pavel Mikez. Dalším opatření bude oplocení celého areálu.

Jubilejní 20. Benátská noc, která se uskuteční od pátku 27. do neděle 29. července, přináší libereckou premiérou spoustu změn. Bližší a aktuální informace najdete na www.benatskanoc.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…