Liberec: Budovu krematoria převzalo město ve špatném stavu

17.07.2018 15:17

Město Liberec už kompletně převzalo budovu krematoria od bývalého nájemce a začalo od července krematorium včetně městské pohřební služby provozovat. Aby zůstal provoz krematoria nepřerušen, muselo převzít prostory i ve špatném stavu.

Liberec: Budovu krematoria převzalo město ve špatném stavu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Počátkem července se město už pustilo do nezbytných oprav a stavebních úprav. Vše probíhá za provozu, ale chod krematoria to nijak nenaruší. Za první dva týdny město Liberec kompletně a samostatně vypravilo deset pohřbů.

„Ačkoliv stav vnitřních prostor krematoria, jejichž některé části jsou veřejnosti skryty, neutěšený, tak k dnešnímu dni se nám za ty dva týdny podařilo ve spolupráci s Technickými službami města Liberce a dalšími zhotoviteli opravit velkou smuteční síň, včetně místnosti pro obřadníka a vstupu pro pozůstalé. Aktuálně probíhá oprava chladícího zařízení včetně strojovny a administrativního a sociálního zázemí krematoria, které bude dokončeno nejpozději v první dekádě srpna,“ uvedl David Novotný, vedoucí Odboru správy veřejného majetku MML.

Cílem těchto úprav je umožnění veřejnosti vyřídit si v krematoriu agendu spojenou se všemi hřbitovy ve vlastnictví na území města Liberce vyjma hřbitova ve Vratislavicích nad Nisou a dále si i sjednat pohřeb včetně dílčích služeb. Dále je možné před budovou krematoria v Liberci bezplatně zaparkovat.

Malá obřadn síň byla provozována v rozporu s legislativou

„V nedávné minulosti nebylo možné vyřídit v kanceláři krematoria agendu spojenou i s jinými hřbitovy vyjma urnového háje u krematoria na území města Liberce, jelikož tuto agendu vyřizovaly nejdříve Technické služby města Liberce a společnost Likrem s.r.o. a následně město Liberec v budově Liebiegovy vily,“ doplnil Jan Audy, vedoucí Odboru právního a veřejných zakázek MML. Provoz kanceláře v budově Liebiegovy vily bude nadále pokračovat za účelem vyřizování agendy spojených s hřbitovy ve vlastnictví města Liberce, a to včetně možnosti sjednat si pohřeb.

Současně bylo například z prostoru uložení archivních dokumentů odstraněno výdechové zařízení z klimatizace malé obřadní síně, které znehodnocovalo tyto velmi cenné archivní dokumenty. Zároveň město připravuje další možný postup stavební úpravy malé obřadní síně, která byla provozována v rozporu s platnou legislativou.

„Radě města Liberce bude navrhováno vrátit architektonicky tuto malou obřadní místnost do podoby z doby její výstavby v roce 1974, a to ještě v letošním roce. Pro úplnost uvádíme, že malá obřadní místnost byla postavena prostorově větší s prosvětlenou stropní konstrukcí. Důvodem této úpravy je rovněž i skutečnost, že v příštím roce musí být opraveno stávající historické zdvihací zařízení do velké obřadní síně a stavební údržba měděné střešní konstrukce nad velkou obřadní síní, což dočasně přeruší provoz velké obřadní síně,“ shrnul náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …