Liberec: Doktor Zikmund obdržel Medaili města za zásluhy v epidemiologii

12.04.2018 6:32

Ve středu odpoledne proběhl slavnostní akt Zastupitelstva města Liberce, při kterém z rukou primátora města Tibora Batthyányho obdržel Medaili města Liberce náš přední epidemiolog. Tím je významný vědec a uznávaná osobnost v oboru epidemiologie MUDr. Vladimír Zikmund, CSc.

Liberec: Doktor Zikmund obdržel Medaili města za zásluhy v epidemiologii
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Medaile města Liberec se se uděluje jako čestné ocenění za občanské zásluhy o město Liberec v jakémkoli oboru lidské činnosti. Medaili města lze také udělit za celoživotní zásluhy. Na návrh ředitele Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimíra Valenty pak zastupitelé města v říjnu 2017 schválili udělení medaile MUDr. Vladimíru Zikmundovi, CSc. Za mimořádné zásluhy v oboru epidemiologie.

„Pan doktor Zikmund možná není známý jako někteří herci nebo sportovci, ale v oboru epidemiologie sklízí za své zásluhy uznání po celém světě. Jako člen mezinárodního týmu pomáhal v zemích třetího světa v boji proti pravým neštovicím, a právě díky němu celé generace dětí nemusely čelit této smrtící nákaze. Pan doktor Zikmund je ve svém oboru váženým odborníkem, který své cenné poznatky a vědomosti předává dál formou přednášek a vědeckých publikací. Je mi velkou ctí, že jsem mu udělením Medaile města mohl poděkovat za jeho celoživotní práci,“ uvedl na konto Vladimíra Zikmunda primátor Tibor Batthyány.

MUDr. Vladimír Zikmund, CSc. (* 27. 5. 1925 v Teplicích) je český epidemiolog, dlouholetý pracovník Krajské hygienické stanice v Liberci a člen mezinárodního týmu, který pomáhal ve třetím světě eliminovat nákazu pravých neštovic. Pod záštitou WHO a UNICEF působil doktor Zikmund v oblasti Indočíny, Jemenu, Afriky, oblasti východního Středomoří a západního Pacifiku. Vladimír Zikmund nezůstal nic dlužen ani vědecké publikační činnosti. Za celou svou profesní dráhu napsal více než tři desítky odborných prací publikovaných u nás i ve světě. Na svém kontě má také přes čtyřicet přednášek na vědeckých konferencích.

Osobnost doktora Vladimíra Zikmunda lze podle jeho kolegů stručně charakterizovat dvěma slovy - přísný, ale spravedlivý. Dílo a odkaz doktora Zikmunda pro celou společnost je nezpochybnitelný. Právě Vladimír Zikmund pomohl vymýtit zákeřný virus pravých neštovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…