Liberec: Historický portál již zdobí i bývalý nápis

22.08.2021 7:34

Pokud někdy půjdete Masarykovou ulicí směrem k Labutímu jezírku, všimněte si, že na bývalém vstupu do ZOO je již instalován starý nápis, který připomíná, kudy se do zoologické zahrady začátkem dvacátého století vstupovalo.

Liberec: Historický portál již zdobí i bývalý nápis
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Protože do gesce odboru ekologie a veřejného prostoru spadají kromě jiného i obnovy plastik, památníků a jiných sochařských či drobných architektonicky hodnotných děl, bylo v roce 2020 rozhodnuto, že dojde také k opravě tohoto bývalého vstupu do ZOO, který byl v havarijním stavu.

Jedná se o mimořádnou ukázku tehdejší drobné funkční architektury dotvářející charakter promenádní Masarykovy ulice, která patří k nejhodnotnějším částem městské památkové zóny. S ohledem na historickou hodnotu portálu tak provedl samotnou opravu restaurátor.

Ve druhé etapě, a to i díky kladným ohlasům od občanů města Liberce, odbor EP v letošním roce přistoupil i k instalaci původního německého nápisu, který se na portálu nejstarší zoologické zahrady v ČR nacházel. Nápis vytvořila společnost Ještědský bronz, s.r.o. a na samotnou instalaci opět dohlížel restaurátor.

Co se týká samotné historie zoologické zahrady v Liberci, počátky ZOO (původně zoo koutku) založené ornitologickým spolkem a postavené v libereckých Lidových sadech jsou datovány okolo roku 1904. Zoo koutek se později rozrostl o další ptačinec a výběhy se srnčí zvěří. Vstupní portál byl postaven v průběhu funkčního období ředitele Ericha Sluwy, zakladatele liberecké ZOO.

Mnoho lidí také po restaurování komentovalo tristní stav vedlejšího stánku se zeleninou. Jsme si toho vědomi, ale tento stánek není v majetku statutárního města Liberce. Nicméně město i přesto vstoupí v jednání s majitelem, zda by se nedala i tato stavba trochu zkulturnit už např. jen tím, že se odstraní zbytečný reklamní smog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.