Liberec: Náměstek Korytář jednal se starosty o IPRÚ

25.09.2015 21:19

Setkání zástupců Liberce se zástupci obcí, které jsou začleněny do Integrovaného plánu rozvoje území Liberec- Jablonec nad Nisou (IPRÚ), proběhlo ve čtvrtek dopoledne v budově radnice.

Liberec: Náměstek Korytář jednal se starosty o IPRÚ
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Schůzku zorganizoval náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář s kolegy z odboru strategického rozvoje především proto, aby byli zástupci jednotlivých obcí seznámeni s aktuálním stavem přípravy IPRÚ a domluvili se na společném postupu při podávání projektů v rámci IPRÚ a celkově se zlepšila vzájemná komunikace.  Přítomen byl také Lukáš Pleticha, náměstek primátora pro rozvoj ze Statutárního města Jablonec nad Nisou.

Po úvodních informacích o aktuálním stavu přípravy Integrovaného plánu rozvoje území rozvinula intenzivní diskuse, kde došlo k vyjasnění mnoha otázek. Ukázalo se i to, že některé problémy vycházejí spíše z nedorozumění, než z toho, že by město nechtělo s dalšími obcemi spolupracovat. 

Korytář nabídl starostům ještě jedno kolo jednání o projektech, které by bylo možné do procesu přípravy IPRÚ zařadit.  „Město Liberec je přirozeným lídrem regionu, proto je na nás i větší odpovědnost i za rozvoj širšího území.  Příští týden obešleme ještě jednou všechny obce v území s dopisem, ve kterém je vyzveme, aby sepsaly seznam svých projektových záměrů, a pokusíme se společně hledat možnosti jejich financování,“ uvedl Jan Korytář.

Jednání se zúčastnil také starosta Janova nad Nisou, Daniel David, který po setkání řekl: „Jsem rád, že se setkání uskutečnilo. Bude-li to pokračovat v tomto duchu, tak to bude jedině dobře. Spousta z nás se dozvěděla nové věci.“

Obcí ve strategickém územním plánování je celkem 24. Přípravou IPRÚ se statutární město Liberec zabývá od roku 2014. Oblasti, ve kterých lze o dotaci prostřednictvím IPRÚ žádat, jsou čtyři: zaměstnanost, sociální soudržnost, vzdělávání a udržitelná mobilita. Další oblasti (např. životní prostředí, zdravotnictví) jsou podporovatelné z Operačních programů pouze prostřednictvím individuálních projektů. V únoru 2016 je naplánováno předložení strategického dokumentu IPRÚ ke schválení do zastupitelstev měst Liberec a Jablonec nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…