Liberec: Pietní místo pro 1100 padlých Liberečanů

26.11.2019 21:20

V rozsáhlém prostoru bývalé skládky komunálního odpadu vedle lesoparku Opičák se intenzivně pracuje. Na pomezí Růžodolu a Ostašova tak vzniká rekreační areál, který nabídne volnočasové aktivity v podobě agility cvičiště pro psy, přírodního amfiteátru, klidové zóny s lavičkami a dvou naučných stezek. Jedné k událostem roku 1918 a druhé k zajateckému táboru v Liberci, kde bylo 55 tisíc zajatých vojáků.

Liberec: Pietní místo pro 1100 padlých Liberečanů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Ústředním bodem revitalizovaného prostoru je pomník obětem první světové války. Z různých zdrojů odhadovaných 200 – 300 000 padlých v této válce v českých zemích bylo 1100 Liberečanů. Spolek Archa 13 na vybudování pomníku padlých Liberečanů získal státní dotaci 1,9 milionu korun. Přes dva miliony platí spolek ze svých zdrojů. Statutárního město Liberec financovalo revitalizaci okolního pozemku, průzkum, architektonickou studii, odstranění skládky, oplocení, vybudování části stezek částkou 1,2 milionu v roce 2019 a stejnou částku předpokládá na dobudování druhé poloviny pozemku v roce 2020. Pomník dostává v těchto dnech konkrétní podobu. Do konce listopadu bude osazen tabulkami se jmény 1100 Liberečanů, kteří padli v první světové válce. Druhá etapa rekultivace pozemku bude hotova na konci roku 2020.

Podle archeologa Petra Brestovanského z Archy 13 nebyl pomník libereckým obětem války od roku 1945 nikdy obnoven. Navíc oproti staršímu místu, které obsahovalo jména padlých z pěti libereckých čtvrtí, budou jména na novém místě připomínat oběti ze všech pětatřiceti čtvrtí současného Liberce. „Když skončila monarchie, tak se zlikvidovalo všechno, co bylo rakousko-uherské, po roce1945 památky, které připomínaly vše německé," uvádí Petr Brestovanský. Po druhé světové válce byla navíc většina původních obyvatel odsunuta, v Liberci tvořili Češi po staletí menšinu. „Studiem historických a archivních pramenů jsme zjistili většinou nejen základní nacionále padlých Liberečanů, ale také, kde ten člověk bydlel, jaké měl povolání a na jakém místě fronty zemřel," vyjmenovává Petr Brestovanský.

„Během pár týdnů ten prostor získal naprosto jiný charakter. Léta jsme tam jezdili kolem zanedbané skládky všeho možného, nyní tam doslova před očima vyrůstá nádherný veřejný zelený pruh, který symbolicky vyváží protilehlou komerční nákupní zónu. A navíc s architektonicky atraktivní pietní vzpomínkou na tisícovku padlých Liberečanů ve velké válce. Těším se, až to ještě více domazlené místo za rok předáme veřejnosti,“ říká náměstek primátora Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…