Liberec: Porušení dohody. TMR chce na ještědském hřebenu kácet ve velkém

04.07.2022 12:47 | Tisková zpráva

Červnové zasedání libereckého zastupitelstva schválilo první krok k radikálnímu rozšíření lyžařského areálu na Ještědu, když schválilo zrychlený postup změny územního plánu. Výsledkem mají být dvě nové sjezdovky mimo výseč stávajícího areálu. To znamená několikanásobné rozšíření současné plochy sjezdovek.

Liberec: Porušení dohody. TMR chce na ještědském hřebenu kácet ve velkém
Foto: O. Szaban
Popisek: Ještěd se skokanskými můstky

Proti tomu protestují spolky Rodiče za klima Liberec a Jizersko-ještědský horský spolek. Upozorňují, že jde o porušení dohody uzavřené před dvěma lety v souvislosti s budováním sjezdovky Nová Skalka. Kvůli ní bylo v roce 2020 pokáceno 7 hektarů lesa. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Ekologické organizace již tehdy proti stavbě sjezdovky s podporou veřejnosti protestovaly. Důvodem byla skutečnost, že kácení ohrožuje vodní režim hřebenu, který je zdrojem pitné vody pro část Liberečanů. Lyžování se už navíc dnes neobejde bez umělého zasněžování, což znamená další spotřebu vody.

Město Liberec v září 2020 iniciovalo schůzku všech aktérů sporu. Účastnili se jí členové vedení města včetně primátora Jaroslava Zámečníka, zástupci spolků Rodiče za klima Liberec, Jizersko-ještědský horský spolek a Čmelák a majitel společnosti Tatra Mountain Resorts (TMR) Igor Rattaj. Na schůzi se tehdy podařilo dojednat lepší podmínky ohledně náhradní výsadby a především zásadní bod týkající se nerozšiřování areálu mimo jeho stávající rozlohu. Tato podmínka byla pro ekologické organizace klíčová.

V návaznosti na schůzku uzavřelo 23. 9. 2020 město a TMR memorandum „Ještě déle“, kde byla tato podmínka také zakotvena. Zastupitelstvem schválený krok ke změně územního plánu je tedy porušením této dohody jak ze strany města, tak ze strany TMR.

Současný plán TMR počítá s vybudování sjezdovek o rozloze přes 30 hektarů. Další kácení je v plánu kvůli sáňkařské dráze a další související infrastruktuře. Celkem je v plánu vykácet zhruba 53 hektarů lesa, což je sedmkrát víc, než kolik padlo kvůli Nové Skalce.

Stavba dalších sjezdovek je v nesouladu se vstupem do Liberce do projektu EU Mise – 100 chytrých a uhlíkově neutrálních měst Evropy. Sněžná děla jsou problematická i v dalších ohledech: vedle vody konzumují také významné množství energie a jsou zejména pro obyvatele Hanychova zdrojem nepříjemného a obtěžujícího hluku. 

Další kácení a stavba nové lanovky se navíc chystá na druhé straně ještědského hřebenu. Zastupitelstvo Světlé pod Ještědem letos v lednu schválilo zrychlený postup změny územního plánu, která má vést ke stavbě lanovky mezi Pláněmi a Novou Skalkou a vzniku nové sjezdovky. Pokud změna projde, bude to znamenat zmizení dalších 5 hektarů lesa.

„Porušení memoranda je nehoráznost ze strany vedení města i TMR. Před dvěma lety jsme se rozhodli akceptovat kompromisní Memorandum Ještě déle zejména proto, že nám majitel TMR na osobním jednání za přítomnosti primátora a několika náměstků slíbil, že se areál rozšiřovat nebude. O dva roky později se firma se souhlasem vedení města chystá ukousnout z ještědského hřebenu bezmála 60 hektarů lesa kvůli volnočasové zábavě. V sázce je přitom vedle dostupnosti pitné vody a rizika povodní také obrovská energetická spotřeba. Ještě před rozšířením Nové Skalky ještědský areál spotřebovával za sezónu tolik energie, kolik stačilo obyvatelům Machnína, Pilínkova a Ostašova na celý rok. Evropě hrozí kvůli ruské agresi na Ukrajině nedostatek energie. V této situaci je rozšiřování energeticky náročného střediska nesmyslný hazard. Nerozumím také, proč o tomto kroku nebyli informováni členové Rady pro klima, říká Anna Kšírová, lékařka, předsedkyně spolku Rodiče za klima Liberec a členka liberecké Rady pro klima.

„Sjezdovky jsou oproti lesu mnohem horší, co se zadržování vody týče. To znamená větší riziko sucha, ale také bleskových povodní. Problém je obojí. Za prvé: Ještěd je zdroj pitné vody pro část Liberečanů. A za druhé: při prudkých deštích je již dnes potíž se vsakováním vody z existujících sjezdovek. Ty totiž při přívalových srážkách fungují jako tobogán, po kterém voda steče a může vtrhnout i do domů v Horním Hanychově. To nejlepší, co můžeme udělat pro sebe i své děti a vnoučata, je nedopustit takovéto masivní rozšiřování sjezdovek na úkor lesních porostů,” doplňuje předseda Jizersko-ještědského horského spolku a vodohospodářský a krajinný projektant Pavel Schneider.

„Jakékoli další rozšiřování areálu na Ještědu je naprosto v rozporu s tím, co opravdu potřebujeme. Nepotřebujeme další kilometry sjezdovek, ale dostatek vody, zajištění její retence a fungující krajina jako celek. Lyžování v místech, kde přirozeně není sněhu dostatek, je věc zbytná a je nezodpovědné to stále vyžadovat. Věřím, že i politici z našeho města si toto uvědomí, zachovají se zodpovědně a nedopustí další kroky, které mohou prohlubovat klimatickou krizi,” komentuje místopředseda Jizersko-ještědského horského spolku a ekolog Aleš Kočí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…