Liberec: Při budování křižovatky myslelo město na chodce, především pak na děti

07.09.2011 13:20

Co možná největší bezpečí školáků bylo cílem přebudování křižovatky u základní školy v Ostašově, která se 5. září 2011 dočkala slavnostního otevření formou přestřižení pásky.

Liberec: Při budování křižovatky myslelo město na chodce, především pak na děti
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Sešli se zde zástupci Statutárního města Liberec, Dopravního inspektorátu PČR, zhotovitele stavby 1. Jizerskohorské stavební společnosti a v neposlední řadě pak i vedení místní školy.

Rozčlenění křižovatky pomocí několika ostrůvků, nová autobusová zastávka MHD směrem  na centrum a rozmístění přechodů se již setkalo i s kritikou. A to například s námitkou, že auta projíždějící křižovatkou musí jet velmi pomalu, nebo dokonce i na několika málo metrech i vícekrát zastavit.

„To však bylo cílem uzpůsobení křižovatky. Dokonce jde o první křižovatku v Liberci, která má mezi bezpečnostní prvek, kvůli kterému musí řidič jedoucí za autobusem počkat, až na zastávce vystoupí     a nastoupí. Není kudy jej objet," vysvětlil Ing. Pavel Rychetský, vedoucí odboru dopravy.

Argument, že nákladní automobily přijíždějící z vedlejší Křižanské ulice kvůli ostrůvkům křižovatkou neprojedou, se zcela náhodou při slavnostním otevírání křižovatky ukázal jako zcestný. Naprosto ukázkově před zraky všech přítomných právě tento úsek projel traktor s přívěsem plně naloženým balíky slámy.

„Naším záměrem při budování nových přechodů nebo přestavbou již nevyhovujíce řešených křižovatek je bezpečí chodců v co nejvyšší míře a především pak samozřejmě dětí, které se svými zatím skromně nasbíranými zkušenostmi ze silničního provozu jsou těmi nejzranitelnějšími účastníky," zdůraznil Lukáš Martin, náměstek primátorky pro dopravu, rozvoj a technickou infrastrukturu.

I Kamil Jan Svoboda, náměstek pro školství, kulturu a sociální oblast je s novou podobou křižovatky spokojený. „Jsem rád za každé zvýšení bezpečí, které se u libereckých základních nebo mateřských škol povede. A že práce v Ostašově měla smysl, se ukázalo hned v pondělí ráno, kdy nově vybudované zábradlí zamezilo kamionu, který jej nárazem poničil, pokračování jeho jízdy na chodník," zdůraznil Kamil Jan Svoboda.

Ředitelka ostašovské základní školy, Mgr. Eva Slováková připomněla i již zmiňovanou nově vybudovanou zastávku MHD, díky které dětem ubude jedno přecházení vozovky.

Zakázka byla pro město na základě otevřeného výběrového řízení realizována společností                    

1. Jizerskohorská stavební společnost, s.r.o. a celková cena stavby je 1 247 400 Kč

Více o Liberci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…