Liberec: Žáci ZŠ se učili zachraňovat životy

08.12.2011 21:23

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje ve spolupráci s Českým červeným křížem uspořádala pro žáky 1. stupně ZŠ U Školy kurz první pomoci, nazvaný Výcvik záchranáře Kryštůfka.

Liberec: Žáci ZŠ se učili zachraňovat životy
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Kryštůfek je plyšová postavička, kterou s sebou budou vozit posádky sanitek a budou je využívat jako útěchu pro zraněné děti. Celkem jich sanitky v kraji dostanou na dvě stovky.

Primátorka Martina Rosenbergová, která se ve středu 7. prosince akce na škole zúčastnila, dětem popřála, aby se i přes roztomilost plyšáka s ním setkávaly co možná nejméně. Mimo to pak uvedla, že je ráda, že se na školy vrací praktická výuka první pomoci, která je určitě důležitou výbavou znalostí a dovedností každého člověka.

Pro děti 1. až 5. tříd měli záchranáři připraveno celkem 10 stanovišť, kde si na živých „pacientech" mohly vyzkoušet například nasazení krčního límce, přiložení Krammerovy dlahy a obvázání otevřené zlomeniny, přiložení vakuové dlahy na zavřenou zlomeninu, zastavení krvácení pomocí tlakového obvazu a přiložení škrtidla, uložení zraněného s poraněnou páteří na vakuovou matraci, nasazení krčního límce a Kendrickovy vesty při zaklínění ve voze, zotavovací polohu nebo obvázání poraněné hlavy. Figuranty se stali starší spolužáci z devátého ročníku ZŠ U Školy s fingovanými zraněními.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…