Liberec rozkvétá na záhonech i v truhlících

06.08.2017 12:50

Všimli jste si, jak barevný je v létě Liberec? Výsadba letních trvalek, převislých pelargonií, záhonů růží a truhlíků se surfiniemi střídají v letních měsících jarní cibuloviny, kterými jsme se kochali od dubna.

Liberec rozkvétá na záhonech i v truhlících
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Park Clam-Gallasů u Komenského ulice se záhony růží, modré levandule na nám. Českých bratří, záhon u vlakového nádraží i park na Rybníčku přinášejí v těchto dnech potěchu oku i duši. Město Liberec zároveň osadilo betonové, léta nevyužívané, truhlíky za Domem kultury a na cestě k České besedě v dolním centru města. Tady se daří šedivým čistcům a řebříčkům. Lokalitu na Bídě osvěžily převisy umístěné na zábradlí podél řeky Nisy. Do budoucna přibyde ještě levandulový záhon na ostrůvku zastávky MHD u Plazy a modrými hortenziemi se zalije prostor za kulturním domem.

„Ráda bych zmínila přínos organizace Tulipan. Její klienti nám pomáhají s mytím uměleckých objektů na veřejném prostoru ve městě, jako například sousoší želviček na Fűgnerově ulici. Stejně tak nemalý díl práce mají liberecké Komunitní práce, které nám celý červenec pomáhají s údržbou zpřístupněného parku u libereckého zámečku,“ vyjmenovává náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Otevření zahrady u libereckého zámku lidi nadchlo

Po dobu dvou letních měsíců je zahrada spojující zámeček, bývalou oblastní galerii a park Clam-Gallasů zpřístupněna pro obyvatele a turisty města. Náměstkyně primátora pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková uvádí: „už po měsíci otevření průchodu parkem se nám dostává kladné zpětné vazby, osvědčilo se to a tak na konci srpna požádám radu města o prodloužení výpůjčky na dobu neurčitou“. Další prodloužení výpůjčky pozemku v zahradě u libereckého zámku bude řešeno dodatkem ke smlouvě.

Na základě jednání vedení města Liberce s  jednatelem společnosti ÚSTÍ DEVELOPMENT s.r.o., došlo k bezplatnému užívání tohoto pozemku formou výpůjčky, a to od 1. července do 30. srpna 2017.

„Jsem moc ráda, že jsme se s jednatelem dohodli, a došlo tak k propojení pro pěší do parku Clam-Gallasů a do ulice Komenského a Gutenbergovy. V této atraktivní lokalitě, v centru města, je to největší park. Mnoho lidí tady tráví volný čas a je škoda, aby se zahrada u zámku neukázala ve své plné kráse,“ řekla na konci června náměstkyně Karolína Hrbková.

Statutární město Liberec po dobu dvou letních měsíců pozemek udržuje. Bezplatná údržba je zajištěna ze strany Komunitních prací Liberec, o.p.s., a likvidaci odpadu zajišťují Technické služby města Liberce, a.s.

„Prvotní investice do údržby zahrady byla většího rozsahu, protože na pozemcích byla dosud prováděna pouze minimální údržba. Před zpřístupněním zahrady jsme uklidili plochy plné kup listí, větví, porostů, náletů a proschlých dřevin,“ vyjmenovává náměstkyně Karolína Hrbková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.