Liberecké kontakty Gruzií budou zase o něco vřelejší

06.10.2011 9:47

Na velmi krátkou návštěvu Liberce přijela v pondělí velvyslankyně Gruzie J. E. Nina Nakashidze.

Liberecké kontakty Gruzií budou zase o něco vřelejší
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Původní program, který zahrnoval nejen setkání s primátorkou Martinou Rosenbergovou a dalšími členy vedení města byl nakonec, pro její neodkladné povinnosti zkrácen o účast na vernisáži fotografií.

Na radnici velvyslankyni s doprovodem přivítala primátorka s náměstkem pro školství, kulturu a sociální oblast Kamilem Janem Svobodou. Zkušenosti ze sociální oblasti si pak v úvodu rozhovoru vyměnili obě strany. Velvyslankyně zmínila, že se jim za posledních 20 let podařilo, vybudovat z nuly systém sociálního zabezpečení. Od doby, kdy jejich země přestala být součástí Sovětského svazu, se pro jejich občany mnohé zlepšilo. V porovnání s Českou republikou jsou například důchody gruzínských penzistů stále na nízké úrovni. Mají však stoupající tendenci. Další téma, které je pro vzájemné vztahy obou zemí důležité, je pomoc, kterou Česká republika poskytla Gruzii po konfliktu s Ruskem. Právě Liberec v té době operativně nabídl lékařské vybavení a personál pro vystavení nemocnice v Tcerovani. Liberec je také nejoblíbenějším městem velvyslankyně v České republice. Svůj vztah k městu a občanům vysvětlila nejen obětavou pomocí obyvatel, kteří uspořádali sbírku zdravotnického materiálu. Liberec má pro velvyslankyni zvláštní kouzlo také proto, že byl po Praze prvním městem, které v Čechách navštívila.

Primátorce Martině Rosenbergové nabídla J. E. Nina Nakashidze zahájení jednání o partnerství některého z měst v Gruzii a pozvala vedení radnice na návštěvu své země. Kromě úchvatné přírody může její země nabídnout praktické zkušenosti s bojem proti korupci. Za posledních osm let se v Gruzii podařilo snížit míru korupčního jednání na úroveň, kterou chválí nejen náš ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ale často ji zmiňuje i Transparency international ve svých zprávách. Jejich cenné zkušenosti tak můžeme pro Liberec získat přednostně.

V odpoledních hodinách Kamil Jan Svoboda zahájil vernisáž výstavy fotografií Šimona Pikouse s názvem Gruzie neboli Sakartvelo. Fotografie vznikly během jeho cesty s organizací Hand for Help do této země.

Více o Liberci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…