Liberecký kraj: Hrad Vítkovec u Milčanského rybníka zničila třicetiletá válka

24.11.2019 10:33

Třicetiletá válka přinesla do kraje zmar, násilí a také zánik hradu Vítkovec, jehož zřícenina se dodnes nalézá u Holanských rybníků na Českolipsku. Stojí sice stranou hlavních turistických cest, ale o to víc vynikne její klidná síla, která s trochou fantazie naznačuje jeho někdejší mohutnost.

Liberecký kraj: Hrad Vítkovec u Milčanského rybníka zničila třicetiletá válka
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Objevovat tak trochu ztracená zajímavá místa v kraji může dobrodružstvím pro ty, kteří se na svých cestách neradi potkávají se zástupy turistů. To je i příklad zříceniny hradu Vítkovec,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Zřícenina hradu Vítkovec se nalézá na výšině mezi Holanským a Milčanským rybníkem. Založen byl zřejmě v 80. letech 14. století, zanikl za třicetileté války. Na konci 16. Století se připomíná jako pustý, jeho zdivo bylo později z větší části rozebráno a areál těžce poškodila těžba pískovce. Materiál z opuštěného hradu našel využití i při stavbě kostela v nedalekých Holanech.

Z původního trojúhelného areálu hradu se do současnosti dochoval nad povrchem terénu znatelný pouze pozůstatek nároží zděného objektu, u něhož není jasné, k čemu sloužil, dále pravděpodobný pozůstatek příkopu a téměř neznatelný zbytek obvodové hradby.  Zd byly ze zdejšího pískovce hrubě opracovaného do kvádrů se zaoblenými rohy a skládaného pečlivě do řádků zdiva s využitím takzvaných šíbrů.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu ZDE, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…