Lidé na Hluboké budou platit za odpad dál symbolickou stokorunu

05.04.2018 11:30

Když zhruba před pěti lety snížila radnice v Hluboké nad Vltavou roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu na symbolickou stokorunu, jen málokdo věřil, že se tak nízká cena podaří dlouhodobě udržet.

Lidé na Hluboké budou platit za odpad dál symbolickou stokorunu
Foto: hluboka.cz
Popisek: Hluboká nad Vltavou

„Tehdy radnice povolila soukromé firmě vybudování moderního casina a vedení města se rozhodlo zisky a poplatky z provozu hracích automatů dát lidem. Díky casinu tak ročně získáme zhruba tři miliony korun, které jdou na uhrazení nákladů spojených s odpadovým hospodářstvím. Loni jsme ušetřili i na systému integrované dopravy. Zhruba 600 tisíc korun jsme nasměrovali do likvidace odpadů a peníze jsme tak opět vrátili lidem. V době, kdy každý platí spoustu různých poplatků a daní, je na městě, aby svým obyvatelům pomohlo,“ říká starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Symbolická stokoruna za odpad tak zůstala a městu se podařilo také vytěsnit hrací automaty z různých hospodských heren, kde chybějící kontrolu provázely i problémy s gamblerstvím.

Odpady na Hluboké se zabývá podnik místního hospodářství, který vlastní město. Radnice tak má spoustu možností jak jej přímo ovlivňovat. „Můžeme vytvářet vlastní politiku v hospodaření s odpady. Máme možnost čerpat různé dotace, které potřebujeme, abychom s odpady mohli nakládat. A hlavně máme i volnou ruku s tvorbou cen, což se nejvíce dotýká našich občanů,“ vysvětluje hlubocký radní Aleš Raus.

Hluboká má přitom podle Rause i určitá specifika a těmi jsou turisté. „Město musí být čisté, a tak během letní sezony posilujeme svozové služby, které nasazujeme i o víkendech. Neustále se vyvážejí odpadkové koše a uklízejí odpadky v ulicích,“ dodává.

Strategie rozvoje odpadového hospodářství přitom vyžaduje neustálé investice. „Jenom do vybudování sběrného dvora jsme v tomto rozpočtovém období investovali osm milionů korun. Dvůr už slouží obyvatelům města s prodlouženou otevírací dobou včetně sobot. Rozšířili jsme i třídění odpadu, kdy kromě plastů třídíme i textil, nápojové plechovky, elektroodpad a bioodpad. Dokončujeme ale i náročnou rekultivaci bývalé skládky Zíkův lom, kterou jsme zdědili jako největší ekologickou zátěž,“ popisuje radní Aleš Raus.

Budoucnost nakládání s odpady provází ale i celá řada otazníků. „Přestože podíl tříděného odpadu bude narůstat, konečné řešení s jeho likvidací bude asi problém. O plasty k recyklaci přestává být zájem. Dříve za ně obce dostávali peníze a dnes musí naopak platit. Podle zákona má v roce 2024 dojít k ukončení skládkování a otázkou je, kam s odpadem. V okolí neexistuje žádný projekt na výstavbu spalovny, protože proti každému záměru se okamžitě vzbouří různá občanská sdružení,“ doplňuje Raus.

Hluboká nad Vltavou proto chystá projekt poslední etapy rozšíření své stávající skládky komunálního odpadu u Munic. Je dostatečně zabezpečená, aby kontaminací neohrožovala okolí ani spodní vody. Město musí být připraveno na složitou situaci bez spalovny po roce 2024, a přestože lze kapacitu skládky navýšit o dalších sto procent, nikdo na ni dnes nedá radnici ani korunu dotací. Po jejím pozdějším uzavření a rekultivaci přitom nijak negativně neovlivní přírodu u města, které patří mezi nejvyhledávanější turistické lokality v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …