Lipník nad Bečvou: Seděla čtyři měsíce a zvítězila!

18.10.2015 7:28

Kovová „Sedící figura“ sochaře Jakuba Flejšara zvítězila v diváckém hlasování o nejoblíbenějším exponátu Kovu ve městě XI. v Lipníku nad Bečvou. Čtyři měsíce seděla na střeše městské garáže za renesanční zvonicí, odkud sledovala dění v Meditační zahradě sv. Jakuba za farním kostelem.

Lipník nad Bečvou: Seděla čtyři měsíce a zvítězila!
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

Exteriérový jedenáctý Kov ve městě s podtitulem „OBLINY & HRANY“ skončil 30. září 2015. Deset kovových soch Lukáše Raise (obliny) a Jakuba Flejšara (hrany) v hodnotě téměř tří milionů korun se po čtyřech měsících vrátilo z galerie pod širým nebem zpět do Prahy ke  svým autorům.

Letos měli opět návštěvníci výstavy možnost hlasovat o nejoblíbenějším exponátu. Anketa byla spuštěna v den vernisáže výstavy 13. června a vyhodnocena byla ve čtvrtek 8. října. Celkem se hlasování zúčastnilo 379 respondentů. Nejmladšímu byly 3 roky, nejstaršímu 85 let. Nejpočetnější byla skupina „-náctiletých“, tedy v rozmezí věku 10–19 let, hlasovalo jich 147 (díky školním výletům). Druhá nejpočetnější byla skupina nejmladších respondentů do 9 let, bylo jich celkem 42, dále skupina „padesátníků“ v počtu 38 osob, ostatní věkové skupiny byly zastoupeny 20–30 hlasujícími.

Nejoblíbenějším exponátem byla Sedící figura sochaře Jakuba Flejšara, kterou autor dokončil těsně před výstavou v Lipníku a měla zde svou premiéru. Získala 173 hlasů z celkového počtu 941 a zvítězila u všech věkových kategorií s výjimkou hlasujících ve věku 10–29 let, kteří volili Nohu Lukáše Raise.

„Vítězství Sedící postavy potvrzuje náš poznatek z předchozích ročníků, že u návštěvníků výstavy převažuje obliba konkrétních ztvárnění, u kterých snadno poznají, co socha představuje. A pokud se přidá nápaditá instalace, která jako v případě Sedící figury vyvolá úsměv, je úspěch exponátu zaručen,“ říká kurátorka Kovu ve městě Marcela Kleckerová. Její slova potvrzuje i druhé místo v anketě – obří Noha Lukáše Raise, která měla u bývalé synagogy mohutně nakročeno směrem k náměstí (160 hlasů). Na třetím místě se umístila Cesta trubky Lukáše Raise se 119 hlasy, která zdobila prostor za kulturním domem Echo. „Jedenáctý Kov ve městě byl významnou událostí kulturní sezóny 2015 v našem městě. Popularita jmen obou vystavujících umělců přilákala k sochám tisíce návštěvníků. Byla radost sledovat, jak si zejména děti oblíbily objekty Lukáše Raise, jak prolézaly oblinami a klouzaly se po hladkém povrchu,“ dodává manažerka výstavy Blanka Prudilová.

Z účastníků ankety vylosoval starosta kovářského města Lipník nad Bečvou Miloslav Přikryl tři vítěze. Jedním z vylosovaných je pan Pavel Mareš (50 let) z Olomouce, jemu byla cena doručena. Další výherkyní je paní Terezie Nožková (32 let) z Lipníka nad Bečvou, cenu si přišla převzít na radnici. Nejmladším výhercem je žák osmé třídy lipenské základní školy Kryštof Šulák (14 let) z Veselíčka. Anketu vyplnil poté, co výstavu prošel se spolužáky a s paní učitelkou Irenou Symerskou. Pro výhru si osobně přišel na radnici a měl z ní opravdu velkou radost. „Děkujeme! Svícen a všechny dárky jsou nádherné, vkusné, potěšilo nás to všechny,“ napsala nám druhý den Kryštofova maminka Marie Šuláková.

Město Lipník nad Bečvou věnovalo každému z vylosovaných stolní kalendář pro rok 2016, publikace o Lipníku, obrázek, drobné propagační předměty města a kovaný svícen z dílny uměleckých kovářů – otce a synů Stawaritschových z Kostelce na Hané.

Kov ve městě pořádalo město Lipník nad Bečvou, projekt finančně podpořil Olomoucký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…