Litoměřice: Kuřáky na neoznačených předzahrádkách strážníci pokutovat nebudou

20.07.2018 21:31

Městská policie nebude pokutovat kuřáky za kouření na předzahrádkách, které nejsou označeny grafickou značkou „Kouření zakázáno“.

Litoměřice: Kuřáky na neoznačených předzahrádkách strážníci pokutovat nebudou
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Pokyn vydalo vedení litoměřické radnice veliteli městské policie v uplynulých dnech. Zároveň zaslalo otevřený dopis provozovatelům stravovacích služeb ve městě s tím, že je plně v jejich kompetenci, jak k problému kuřáckých či nekuřáckých předzahrádek a pergol přistoupí.

Město přitom využilo nejasnou pasáž protikuřáckého zákona, která se podle něj dá vykládat různými způsoby. „Z principu jsme proti zbytečným zákazům a regulacím, které stejně nic neřeší. Proto ať rozhodnou provozovatelé předzahrádek, zda svým hostům kouření v předzahrádkách umožní, či nikoliv,“ vysvětlil místostarosta Karel Krejza, který je pod otevřeným dopisem podepsán.

Zákaz kouření se nemá vztahovat na pergoly a stany

K tomuto kroku vedení města přistoupilo po stížnostech, které obdrželo poté, co byli kuřáci pokutováni. „A například na předzahrádce prodejního stánku u vlakového nádraží Litoměřice město se mi zdá být represivní postup opravdu zbytečný,“ konkretizuje místostarosta, ačkoliv je sám nekuřák.

Klíčové pro určení toho, zda je kouření zákonem zakázáno, je definování hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem provozovny. Vnitřní prostor stavby zákon výslovně nedefinuje. Oficiální výkladové stanovisko Ministerstva zdravotnictví, coby nadřízeného orgánu krajských hygienických stanic, dosud publikováno nebylo. Náměstkyně ministra zdravotnictví však v několika mediálních vystoupeních naznačila, že zákaz kouření se nemá vztahovat na pergoly a stany, a popřela tak kritérium zastřešení, které stanovoval dřívější tabákový zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…