Litoměřice: Makovice Kalicha ukrývá poselství pro příští generace

20.05.2021 20:27

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč umístil do makovice věže Kalich ve speciálně vyrobeném měděném tubusu poselství příštím generacím. Tým odborníků vyjmul z původní makovice poselství generace z 18. a 19. století, které je nyní v rukou archivářů a restaurátorů. Stalo se tak díky rekonstrukci střešní krytiny věže, kolem které je v současné době postavené lešení.

Litoměřice: Makovice Kalicha ukrývá poselství pro příští generace
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Tubus skrývá písemnosti a předměty dokumentující současnou dobu. „V dopise budoucím generacím je uvedeno to, že jsme převzali krásně postavené město s mnoha památkami, o které se staráme i nadále. Za poslední roky bylo realizováno více než sto projektů, mezi nimiž je například stavba mostu Generála Chábery či domova pro seniory, rekonstrukce gotického hradu, oprava autobusového i vlakových nádraží a spoustu dalších. V dopise také zmiňuji, že si velmi vážíme toho, že neprožíváme období válek. Bohužel v tuto dobu prožíváme komplikované chvíle spojené s onemocněním COVID-19, věřím však, že vše se nakonec dobře vyvine. Budoucím generacím přejeme to, aby prožívaly, pokud možno, klidné chvíle v našem krásném městě,“ uvedl o svém poselství vloženém do tubusu starosta města Ladislav Chlupáč.

„V tubusu je kromě dopisu pana starosty zpráva o prožívání epidemie onemocnění COVID-19 v Litoměřicích, soupis stavebních prací při současné rekonstrukci Kalicha a odborníků, kteří se na nich podíleli, orientační přehled cen základních potravin a služeb v centru města, seznam členů rady města a zastupitelstva v květnu roku 2021. Nechybí ani výroční zpravodaj vydaný u příležitosti oslav 800 let od založení města, aktuální číslo Radničního zpravodaje, pamětní mince, současné platidlo (stokorunová bankovka a mince v hodnotě 50 korun), záložka do knihy s fotografiemi města a kapesní kalendář 2021,“ informovala Martina Vondráková, marketingová manažerka města Litoměřice.

U této významné příležitosti byli přítomni kromě starosty města také klempíř Martin Andráš, který makovici i tubus vyrobil, Zdeněk Oravec z Tesařství Čenda, jenž rekonstruoval krovy Kalicha, a další zástupci města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …