Litoměřice: Zrestaurované renesanční malby zdobí radnici v dvorním traktu

12.08.2017 15:58

Malovaná fasáda ve dvorním traktu domu U Kalicha (radnice) prošla rekonstrukcí. Původní renesanční malby byly v havarijním stavu. Jak vychází ze zprávy Národního památkového ústavu, poslední restaurátorské práce se datují do roku 1992. Jedná se přitom o největší dochovanou malovanou fasádu na území Litoměřic, kde malby dosahují 40 % plochy.

Litoměřice: Zrestaurované renesanční malby zdobí radnici v dvorním traktu
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Uchování a prezentace této fasády je důležitá pro celou podobu městské památkové rezervace v Litoměřicích, nejen pro samotný dům č.p. 15/7. Z toho důvodu jsme přikročili k jasnému rozhodnutí fasádu zrestaurovat, a to podle restaurátorského záměru akademické malíčky Evy Votočkové,“ vysvětlila vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Andrea Křížová. Celkové náklady na průzkum, restaurování a obnovu malované dvorní fasády dosáhly nákladů 650 tisíc korun, město tuto částku financovalo 265 tisíci. Zbytek uhradila dotace ministerstva kultury.

Dům U Kalicha byl pravděpodobně středověkým objektem, který prošel zásadní způsobem přestavbou v letech 1570 – 1580. Stavitele Ambrože Balli najala měšťanská rodina Mrázů z Milešovky, konkrétně Jan Mráz z Milešovky, jehož rodina patřila mezi litoměřickými měšťany k nejvýznamnějším. Jan Mráz nechal upravit tento dům, v pramenech nazývaný jako Ronovský či Pod bání, velice výstavně a dům sloužil mj. jako hostinec pro nejvýznamnější návštěvy města Litoměřice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…