Litomyšl: Olympiáda dětí a mládeže se vrací po patnácti letech

22.12.2017 21:21

„Psal se rok 2003, když Litomyšl hostila premiérový ročník sportovní akce pro děti, tehdy pod názvem Hry první Olympiády s Orbitem pro děti České republiky,“ vzpomíná na začátky této akce starosta Radomil Kašpar. Během patnácti let se z ambiciózního projektu stala prestižní soutěž pro děti v kategorii starších žáků.

Litomyšl: Olympiáda dětí a mládeže se vrací po patnácti letech
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

A na začátku roku 2018 se vrátí tam, kde vznikala. Už pod hlavičkou Olympiády dětí a mládeže uspořádá Pardubický kraj ve dnech 28. ledna až 2. února tentokrát zimní variantu Her a opět se olympijským centrem stane Litomyšl. Kromě olympijského domu, který bude hostit Evropské školicí centrum, se ve městě uskuteční také tři sportovní soutěže. Kam na ně zajít?

Fanoušci krasobruslení by měli vyrazit na zimní stadion v pondělí 29. 1. nebo v úterý 30. 1. Pokud chcete vidět následovníky Martiny Sáblíkové, tak rychlobruslení bude na zimním stadionu ve středu 31. 1. a ve čtvrtek 1. 2. Pro příznivce tanečního sportu je důležité úterý 30. 1., jen tento den se budou ve Smetanově domě taneční páry ucházet o olympijské medaile. Kompletní harmonogram olympiády je dostupný na www.olympic.cz/odm, ale je třeba počítat s tím, že ještě může dojít ke změnám, přičemž vstup na všechna sportoviště je zdarma.

Maskotem je klokaní samička Bibi Olympia

Olympiády dětí a mládeže v Pardubickém kraji se zúčastní celkem více než 1700 dětí a trenérů, k nimž je třeba připočítat organizační štáb, dobrovolníky, rozhodčí a fanoušky. Mezi nejúspěšnější závodníky a soutěžící bude rozdáno 127 sad olympijských medailí, a to v 11 sportovních disciplínách. Kromě Litomyšle se bude o cenné kovy bojovat také v České Třebové (lední hokej), Chocni (lední hokej), Letohradu (biatlon, běžecké lyžování a lyžařský orientační běh), Čenkovicích (alpské disciplíny) a na Dolní Moravě (snowboarding a akrobatické lyžování).

Maskotem olympiády je klokaní samička Bibi Olympia v netradičních světlých barvách, která vznikla podle živé předlohy ze zámeckých zahrad v Letohradu. Skutečná Bibi Olympia je vzácnou albínkou klokana rudokrkého, oba její rodiče, Růženka a Kuba, jsou hnědí. „ODM není jen o medailích a výhrách, a proto připravujeme pro účastníky i diváky doprovodný program, kterým chceme zejména děti a mladé lidi přivést ke sportu. Všichni se možná nedostanou až na olympijskou úroveň, ale důležité je, aby je sport bavil a stal se příjemnou součástí jejich životů," nechal se slyšet René Živný, předseda organizačního výboru ODM 2018 a radní Pardubického kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…