Litomyšl: Práce na proměně Černé hory pokračují

12.08.2019 17:57

Lesníci na začátku července nainstalovali tři cedule na Černé hoře, které návštěvníky informují o tom, co se v lokalitě děje. Po nutném kácení v oblasti vysadili 10 000 sazenic listnatých a jehličnatých stromů, které budou za pár let tvořit zdravé jádro tamního lesa.

Litomyšl: Práce na proměně Černé hory pokračují
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Současně probíhají práce na projektu „Posílení rekreační funkce lesa na Černé hoře“. Ten má lokalitu ještě více otevřít veřejnosti a přilákat místní k trávení volného času. V areálu vznikne přírodní dětské hřiště, odpočívadla, lavičky, griloviště a dojde i ke zpevnění běžeckých cest. Vše má být hotové na podzim letošního roku.

Práce na obnově Černé hory, která si však i nadále udrží charakter lesa, začaly na začátku dubna. Město za ně zaplatí přes tři miliony korun, Litomyšl však může získat dvoumilionovou dotaci z Programu rozvoje venkova. Součástí úprav bude i vybudování nového infosystému a umístění odpadkových košů.

„Naší ideou je, aby vedle sebe mohli svůj volný čas trávit běžci, rodiny s dětmi i skupiny přátel a navzájem si nepřekáželi,“ vysvětluje místostarosta Radomil Kašpar. Nedaleko lesa na Černé hoře již funguje venkovní posilovna, pro menší děti a jejich rodiče má být novým lákadlem přírodní hřiště. To bude vyrobené hlavně z nepravidelně opracovaného akátového dřeva. Pro děti se počítá s řadou herních prvků, například prolézačkami a lanovými prvky, aby mohly rozvíjet své pohybové schopnosti.

Práce mají být hotové na podzim letošního roku. Podobně jako hřiště budou i lavice, griloviště a další prvky vyrobené z přírodních materiálů a povrchově upraveny s ohledem na jejich trvalé vystavení vlivům počasí. Tento projekt má společně se sportovním areálem FotbalPark Litomyšl rozšířit nabídku volnočasových služeb v lokalitě.

Kácení, pak sázení

V lesích na Černé hoře se v minulých letech často kácely stromy, což veřejnost nesla nelibě. Podle oborníků však nebyla jiná možnost. Dlouhotrvající sucho poskytlo dobré podmínky pro kůrovce, který napadl stovky stromů v lokalitě. Kořenový systém tamní vegetace také napadly dřevokazné houby. Kvůli obavám o bezpečnost občanů a nařízení státu o sanování napadených lokalit se tak na Černé hoře muselo kácet. Lesníci v místě ale následně vysadili 10 tisíc sazenic jehličnatých a listnatých stromů, které budou za pár let tvořit zdravé jádro tamního lesa. Vedení městských lesů žádá občany o pochopení a trpělivost, Černá hora se opět zazelená a Litomyšlané tam budou v budoucnu opět chodit na procházky v přírodě, za sportem i za relaxací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …