Mateřské centrum Miniklub Znojmo má nové sídlo

16.11.2019 21:32

Mateřské centrum Miniklub Znojmo oznamuje sloučení poboček mikrojeslí a dětské skupiny do jedné budovy, a to v ulici Dolní Česká 32 ve Znojmě. Čtvrté mikrojesle se nyní nacházejí v Tasovicích a herní skupinka Včelička zůstává ve Staré Vodárně v Gránicích. Projekt Mateřského centra Miniklub Znojmo (dále Centrum) je financován z Fondů Evropské unie i z příspěvků státu. Podporován je i městem Znojmem.

Mateřské centrum Miniklub Znojmo má nové sídlo
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Centrum je podporováno v rámci dotačního řízení Rodinné politiky města Znojma a samo město je partnerem projektu. „Nové prostory mateřského centra jsou velmi pěkné a hlavně funkční. Prohlédl jsem si je spolu s vedoucím odboru sociálních věcí Stanislavem Maahrem. Miniklub je příkladem dobré praxe rodinné politiky, je to velká pomoc pro mladé rodiny,“ říká místostarosta Znojma Jan Blaha.

„Miniklubu se v současné době po tříletém provozu pilotních projektů mikrojeslí podařilo vyřešit financování do poloviny roku 2022, a to díky fondům Evropské unie, příspěvkům od státu a od města Znojma. Za období 30 měsíců jsme tedy cca 20 rodinám v každé jednotce pomohli s péčí o dítě,“ uvádí Jolana Ambrosková, předsedkyně MC Miniklub Znojmo z. s.

Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v kolektivu maximálně čtyř dětí. Dětská skupina je alternativou mateřské školy, poskytuje pravidelnou péči o předškolní děti již od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky. Obě služby spojuje individuální přístup k dítěti podle jeho věku a potřeb.

„Jsme rádi, že věk dětí, které navštěvují mikrojesle je průměrně 2 roky, v dětské skupině 3 až 4 roky a rodiče tak dopřávají dětem vytvoření pevného vztahu k rodině. Vznik mikrojeslí byl pro Miniklub logickým vyústěním vývoje všech našich aktivit. Naše mateřské centrum, které ve svých počátcích provozovalo herničku, kroužky pro děti a školení pro rodiče v roce 2013 nastartovalo Miniškoličku opičku, která fungovala pouze v dopoledních hodinách jako adaptační blok aktivit pro děti před nástupem do MŠ. Zájem rodičů a nedostatek míst ve státních školkách nás vedl k založení dětské skupiny, kterou jsme opět plně obsadili. Proto po seznámení se se záměry MPSV podpořit rodiny vznikem mikrojeslí jsme kontaktovali město Znojmo, které se stalo partnerem projektů,“ vysvětluje Ambrosková.

Ministerstvo schválilo čtyři projekty

Centru byly nakonec schváleny ministerstvem celkem čtyři projekty, a to znamenalo najít také vhodné prostory pro mikrojesle v několika lokalitách, zajistit z rozpočtu vybavení, hračky, a především kvalitní personál. „Chtěli jsme najít především chůvy, které péči o děti mají v srdci a vnímají ji jako poslání. Celý proces byl náročný, ale dle současných hodnocení rodičů a převisu poptávky na naši službu jsme přesvědčeni, že jsme vše společně zvládli. Mikrojesle i dětská skupina poskytují dětem vysokou úroveň péče se zaměřením na individualitu každého dítěte. Také bytové domácké prostředí připomíná dětem pobyt jako u tety a jsou tedy klidné a vyrovnané,“ popisuje proces vzniku jeho zakladatelka.

Díky nynějšímu umístění v centru města se chůvy s dětmi mohou účastnit veškerých pořádaných aktivit a přírodní pobočka v Gránicích je pro pobyt a akce dětí také plně využita. Děti také navštěvují edukační programy, knihovnu, divadlo, jezdí na výlety, za zvířátky apod. Nově od září 2019 je do dopoledních bloků začleněna výuka němčiny a angličtiny hravou formou, plavání, bruslení a logopedie.

„Velice si vážíme spolupráce a podpory města Znojma, které projevuje zájem o naši činnost. Dále jsem rádi za práci celého našeho kolektivu chův, které dětem poskytují nejlepší možnou péči, a přitom si zvyšují kvalifikaci studiem. V neposlední řadě oceňujeme i spolupráci rodičů při organizování akcí a jejich zapojení do aktivit mateřského centra,“ dodala na závěr Jolana Ambrosková.

Vice o aktivitách Miniklubu naleznete na webových stránkách ZDE nebo na Facebooku.

Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v kolektivu maximálně čtyř dětí. Požadovaný provoz mikrojeslí je 5 dní v týdnu min. 8 hodin denně. Rozsah umístění dítěte záleží na dohodě mezi rodičem a zřizovatelem služby. Mikrojesle zaručují kvalitu péče a finanční dostupnost. V zařízení se poskytuje individuální výchovná péče o svěřené dítě zaměřená na rozvoj schopností a návyků s ohledem na věk dítěte. Dále se zajišťuje bezpečnost a zdraví dítěte, jeho pobyt na čerstvém vzduchu, spánek v odpovídajícím hygienickém prostředí a osobní hygiena dítěte. Tato péče o dítě je doplňkem péče rodinné, není její náhradou a odpovídá věkovým a individuálním potřebám dítěte.

Dětská skupina (alternativa MŠ) poskytuje pravidelnou péči o předškolní děti již od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky. Umožnuje docházku v rozsahu nejméně 6 hodin denně každý pracovní den v týdnu. V případě, že je v dětské skupině sedm a více dětí najednou, pečující osoby jsou minimálně dvě. Tím je zajištěn individuální přístup k dětem a ke specifickým potřebám každého z nich. O děti se pečuje na základě vypracovaného plánu výchovy a péče, který zaručuje co možná nejvyšší kvalitu poskytované služby. Délka umístění dítěte v dětské skupině záleží na dohodě mezi rodičem a poskytovatelem služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …