Mělník: Žilkova vila není majetkem Mělníka. Město uděluje sankce za porušování předpisů

21.01.2022 8:35 | Tisková zpráva

Nevkusné a nepovolené stavební zásahy na Žilkově vile v Nové ulici, rušení nočního klidu, zničená zeleň a neoprávněné zábory veřejného prostranství poslední dobou rozčilují mělnické občany a vedení radnice. Město Mělník ovšem nikdy nebylo a není vlastníkem tohoto historického objektu, i když před několika lety mělo město záměr budovu od státu získat.

Mělník: Žilkova vila není majetkem Mělníka. Město uděluje sankce za porušování předpisů
Foto: melnik.cz
Popisek: Mělník, náměstí

Bohužel přišel soukromý investor, který dal výrazně vyšší nabídku.

A právě tento soukromý investor nyní vilu prodává a nový potencionální majitel začal se stavebními úpravami, ještě před tím než se stane právoplatným majitelem. Město Mělník a městský úřad má jen velmi omezené možnosti, jak realizaci záměru v soukromých prostorách ovlivnit. Jednoznačně se ale začalo bránit tam, kde jsou porušovány předpisy. Například právě neoprávněné zábory veřejného prostranství, poškozování majetku města, kácení stromů bez povolení a podobně. Příslušná řízení jsou již v běhu a dokonce byly uděleny finanční sankce. Rušení nočního klidu opakovaně řeší městská policie a Policie ČR.

Žilkova vila není kulturní památkou, jedná se pouze o objekt patřící do městské památkové zóny, tudíž se památkáři mohou vyjadřovat pouze k vnějším zásahům na budově. Touto otázkou se nyní zabývá i Ministerstvo kultury a Národní památkový ústav a vzešel už i návrh k zapsání Žilkovy vily jako kulturní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…