Město Brno se dlouhodobě snaží najít cestu, jak umožnit fungování Domova svaté Markéty

14.06.2016 13:46

Město Brno dlouhodobě jedná o tom, jak vyřešit situaci Domova svaté Markéty, jehož provozovatelem je Diecézní charita Brno a který sídlí v nemovitosti patřící městu Brnu.

Město Brno se dlouhodobě snaží najít cestu, jak umožnit fungování Domova svaté Markéty
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

"Rozhodně nechceme ohrozit fungování tohoto důležitého zařízení, proto intenzivně hledáme cestu, jak jak situaci vyřešit v souladu se zákony vztahujícími se na veřejnou podporu," uvedl člen Rady města Brna Marek Janíček.

Historie jednání:

Užívací vztah s Diecézní charitou Brno (DCHB) je řešen dlouhodobě od roku 2012, kdy skončila nájemní smlouva na dobu určitou, na základě které si DCHB odbydlovala vložené náklady. Jednou z variant řešení byla zápůjčka objektu (tedy zapůjčení objektu za 0 Kč), na to ale DCHB nepřistoupila, protože již měla vyčerpanou podporu de minimis a ocitla by se v režimu nedovolené veřejné podpory.

V návaznosti na tuto skutečnost bylo jednáno o uzavření nové nájemní smlouvy. Znaleckým posudkem bylo stanoveno obvyklé nájemné jako podklad ke specifikaci výše eventuální veřejné podpory. Nájemné v obvyklé výši nebyla diecézní charita schopna platit. Následně proto proběhla opakovaná jednání města Brna, DCHB a Jihomoravského kraje o možnostech proplácení nájemného jako nákladů spojených s poskytovanou sociální službou. Na to ale DCHB taktéž nepřistoupila, neboť by jí poté kraj nemohl proplácet další náklady.

Aby diecézní charita mohla domov nadále provozovat, je projednáván v orgánech města Brna dodatek k nájemní smlouvě s tím, že do konce roku 2016 se podaří vyřešit užívací vztah trvale. Užívací vztah by mohl do konce roku 2016 nadále pokračovat s nájemným v původní výši s ustanovením, že pokud by UOHS stanovil pokutu za porušení pravidel veřejné podpory, zaplatí Diecézní charita Brno pokutu a doplatí nájemné v tržní výši; jinak by se riziku případné pokuty vystavovalo město Brno. Situaci by mohla vyřešit také výměna nemovitosti za jiné nemovitosti v majetku Biskupství brněnského (jako zřizovatelem DCHB), které bylo také přizváno k jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…