Město Brno udělalo dva další kroky k vyřešení situace za Lužánkami a ke stavbě fotbalového stadionu

13.01.2018 7:36

Rada města Brna na svém zasedání zadala zpracování posudků na domy, které by bylo možné směnit za nemovitosti Libora Procházky a jeho firem v lokalitě Ponava za Lužánkami.

Město Brno udělalo dva další kroky k vyřešení situace za Lužánkami a ke stavbě fotbalového stadionu
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Namísto bytových domů, jejichž směnu zastupitelé na svém prosincovém zasedání odmítli, byly vybrány nemovitosti v centru města bez bytů s nájemníky.

„Jsou to nemovitosti, na kterých proběhla v rámci koalice shoda,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Současně s tím podá zítra společnost Brněnské komunikace již připravenou žádost o územní rozhodnutí pro modernizaci fotbalového stadionu a potřebného parkoviště u ulice Sportovní,“ doplnil náměstek primátora pro investice Richard Mrázek.

Znalecké posudky, na jejichž základě bude možné vést další jednání, budou zpracovány společností Deloitte Advisory. Cenová nabídka za znalecké posudky na 5 nemovitostí činí 550.000 Kč bez DPH.

Oceněny budou tyto nemovitosti:

  • Starobrněnská 14
  • Dominikánská 9 (Dům pánů z Kunštátu)
  • Dominikánské náměstí 3
  • Zelný trh 14 (Tržnice)
  • Špilberk 2

Lokalita za Lužánkami se bez vyřešení majetkoprávních záležitostí nemůže rozvíjet. Město Brno zde sice vlastní pozemky, majitelem legálních nemovitostí na těchto pozemcích se však v minulosti stal podnikatel Libor Procházka a jeho firmy. Jde o chodníky, podzemní garáže, sítě a podobně. Soudy v minulosti rozhodly o tom, že město Brno musí za užívání těchto nemovitostí Liboru Procházkovi platit. Pokud nedojde k dohodě o vypořádání majetku, bude muset Brno každoročně panu Procházkovi zaplatit 16 milionů korun. O majetkovém vyrovnání se proto mluví nejen v souvislosti se stavbou nového stadionu, ale především v souvislosti s touto škodou, která městu Brnu každoročně narůstá. Hodnota firem a pozemků těchto firem byla znaleckým posudkem oceněna na 278 milionů korun. Libor Procházka si při vyjednávání s Brnem stanovil zásadní podmínku: chce svůj majetek směnit za jiný ve vlastnictví města Brna. Odmítá tedy pozemky prodat za peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…