Město Domažlice ocení americké veterány

29.02.2016 6:32

Čestné občanství bylo v Domažlicích naposledy uděleno v roce 2006. Nyní domažlická radnice ocení tři americké veterány, kteří město před 71 lety osvobozovali a in memoriam i podplukovníka Matta Konopa. Návrh na udělení čestného občanství schválili domažličtí zastupitelé.

Město Domažlice ocení americké veterány
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

Herman Geist, James Duncan a Robert Gilbert, který letos oslaví neuvěřitelných 101 let, berou Domažlice jako svůj druhý domov. Všichni tři přijeli i v loňském roce na jubilejní oslavy osvobození. Rada města Domažlic nyní navrhla, aby bylo těmto třem veteránům a také podplukovníku Mattu Konopovi, kterému byla v loňském roce v Domažlicích slavnostně odhalena pamětní deska, uděleno čestné občanství.

„Myšlenka vznikla během příprav letošních oslav, které má na starosti speciální pracovní skupina. Nyní bude udělení občanství zařazeno do oficiálního programu. Svoji účast nám letos již potvrdil James Duncan a Robert Gilbert,“ uvedl místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Herman Geist, James Duncan a Robert Gilbert se na osvobození Domažlic 5. 5. 1945 aktivně podíleli. R. Gilbert je dokonce jako poručík podepsán v pamětní knize města Domažlic právě z roku 1945.

Fotografie z loňských oslav osvobození i informace o současných čestných občanech města Domažlic najdete ZDE.

James Duncan – James Herbert Cavanaugh Duncan, Sr
- narodil se 13. června 1925 v Medison – Wisconsin a byl odveden jako dobrovolník 30. 6. 1943, získal hodnost seržanta, později byl povýšen na „technického seržanta“ po válce se jeho profesí stala oblast bankovnictví, má 6 chlapců a 1 děvče

Herman Geist
– narodil se 5. 4. 1925, odveden byl 6. září 1943 ve věku 18 let, druhou světovou válku zakončil v hodnosti poručíka v Plzni, po válce a ukončení vojenské služby završil vzdělání na New Yorské univerzitě a později na právnické fakultě se svojí ženou Barbarou mají 3 děti

Robert Gilbert
– Robert Irvine Gilbert se narodil 20. června 1915, jako absolvent Floridské univerzity pro důstojníky v záloze byl povolán do služby v květnu 1942
- z poručíka byl během války povýšen na nadporučíka a ke konci války na kapitána, v roce 1950 byl povolán zpět do služby a nasazen do války v Koreji, po válce získal titul PhD., v roce 1954 začal působit na Mississippské univerzitě pro ženy jako profesor pro sociální vědy byl stále aktivní jako záložní armádní důstojník, posléze promoval na Armádní válečné akademii pro posádky a velitele, do důchodu odešel jako podplukovník

Podplukovník Matthew Konop
- v roce 1850 Josef Konop a Marie, rozená Hrušková, přesídlili do Ameriky. Jejich vnuk Matthew byl během druhé světové války členem 2. pěší divize. V rámci osvobozovacích operací se dostal až na Domažlické náměstí (uměl česky a měl vyjednávat o složení zbraní Němců a informovat velení o situaci v Čechách).
- symbolický návrat potomka původních obyvatel vyvolal nadšení u místních lidí. Historická fotografie dokonce zachytila, jak ho nesou na ramenou po náměstí.
- za hrdinství v Ardenách, kde zastavil postup německých tanků, byl vyznamenán Stříbrnou hvězdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…