Město Vsetín vydalo zákaz odběru vody z vodních toků

04.08.2013 14:23

Od 2. srpna až do odvolání vešla v platnost Veřejná vyhláška vydaná Odborem životního prostředí MěÚ Vsetín o zákazu obecného nakládání s povrchovými vodami (odběr vody) z vodních toků Vsetínská Bečva, Jasenický potok, Jasenka, Rokytenka, Semetínka a Vsetínského náhonu, včetně jejich přítoků z důvodu dlouhotrvajícího bezdeštného počasí, vysokých teplot, poklesu hladin povrchových vod a v důsledku toho vyskytujícího se úhynu ryb ve vodních tocích.

Město Vsetín vydalo zákaz odběru vody z vodních toků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vodoprávní úřad Městského úřadu Vsetín informuje občany o zákazu zalévání zahrad, napouštění bazénů a podobnému nakládání s povrchovými vodami. „Z důvodu současných stavebních prací na koruně hráze vodní nádrže Karolinka - Stanovnice nelze odpouštět větší množství vody, neboť v nádrži musí být zajištěn dostatečný zásobní objem pro zajištění výroby pitné vody,“ uvedla Iveta Táborská, starostka města Vsetína. Vodoprávní úřad Vsetín již zahájil kontroly odběru povrchových vod a v případě porušení tohoto zákazu bude věc řešena ve správním řízení s následným uložením sankcí. „Současné úhyny ryb zejména v korytě Vsetínské Bečvy jsou na základě výsledků rozboru vod provedených ve spolupráci s Povodím Moravy způsobeny malým množstvím rozpuštěného kyslíku ve vodě, vlivem její zvýšené teploty a výskytu zelených řas,“ uvedla Jindra Tesařová, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Vsetín a dodala: „ Doufáme, že se občané vzhledem k závažnosti celé situace budou chovat zodpovědně a zákaz odběru vody nebudou porušovat.“ Pro držitele platných povolení k odběru vody platí podmínky stanovené v daném povolení, zejména dodržení minimálního zůstatkového průtoku v korytě vodního toku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…