Město Vysoké Mýto obdrželo plaketu Péče o válečné hroby

05.10.2015 8:26

Město Vysoké Mýto obdrželo od Ministerstva obrany plaketu Péče o válečné hroby za příkladnou spolupráci při rozsáhlé opravě hrobů ruských vojáků na hřbitově ve Vysokém Mýtě a v Knířově.

Město Vysoké Mýto obdrželo plaketu Péče o válečné hroby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

Na slavnostním předávání plakety, které se konalo 29. září v Pardubicích, ji od Lenky Zvánovcové Lemingerové z Ministerstva obrany a za přítomnosti ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslava Folprechta převzal tajemník městského úřadu Jan Vlček. Ministerstvo obrany každoročně v rámci jednotlivých krajů vyhodnocuje péči o válečné hroby a následně oceňuje plaketou tři nejlepší kandidáty. Spolu s městem Vysokým Mýtem letos toto ocenění převzalo město Hlinsko a městys Svojanov. Není bez zajímavosti, že v našem kraji je 1 393 válečných hrobů a pietních míst, o která se starají obce, církve, neziskové organizace i jednotlivci.

Opravy náhrobků na hrobech pětadvaceti vojáků Rudé armády, kteří padli ve Vysokém Mýtě při osvobozování naší republiky v květnu 1945, probíhaly v prosinci 2014. Kromě nich byl opraven jeden hrob s ostatky ruského vojáka z období první světové války. Opravy se dočkal také hrob Rudoarmějce na hřbitově v Knířově. Spolu s hroby byl opraven pomník obětem světových válek a kolem nich upraven pietní prostor. Stejně jako na řadě dalších míst v České republice financovalo opravy náhrobků Velvyslanectví Ruské federace, město Vysoké Mýto upravilo pietní prostor a opravilo pomník.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…