Město jasně deklarovalo připravenost k dostavbě D11 u Hradce Králové

09.12.2011 8:22

Celkovou připravenost a ochotu k výkupům potřebných pozemků týkajících se navazujících investic nutných pro připojení dálnice D11 ke krajské metropoli deklarovalo město Hradec Králové prostřednictvím primátora Zdeňka Finka na setkání s ministrem dopravy Pavlem Dobešem.

Město jasně deklarovalo připravenost k dostavbě D11 u Hradce Králové
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Další konkrétní kroky od této chvíle posunou vizi blíže k realitě tak, aby výsledkem bylo brzké dopravní napojení města na dálnici v lokalitě Bláhovka. Tímto řešením padá varianta západního sjezdu poblíž Stěžer. Stavba by měla být realizována v roce 2014.

„Město Hradec Králové je v tuto chvíli nejpřipravenější, má dokumentaci k územnímu rozhodnutí a

projevilo ochotu k výkupům pozemků v lokalitě navazující okružní křižovatky Bláhovka 1 v prostoru před budovou Hasičského záchranného sboru Hradec Králové," zdůraznil na jednání s ministrem dopravy primátor města Zdeněk Fink.

Stát pozemky Ludmily Havránkové směnil za pozemky státní přibližně se stejnými rozlohami a se státním doplatkem. Definitivně nedořešená zatím zůstává parcela Jaroslavy Štrosové, sestry Ludmily Havránkové, jež leží přímo v trase plánované dálnice, tím by padla jedna z posledních překážek bránících dostavbě.

"Můžeme říci, že celý proces směny pozemků paní Havránkové je u konce, čekáme na zápis do listu vlastnictví. V tuto chvíli je alokována částka 50 milionů korun na archeologický a geologický průzkum, které mohou na pozemcích probíhat v příštím roce," uvedl médiím krátce po setkání s představiteli města Hradec Králové i Královéhradeckého kraje ministr dopravy Pavel Dobeš.

„Zeptali jsme se pana ministra Dobeše na informace o dalším postupu výstavby dálnice D11, zvláště pak informace o mimoúrovňové křižovatce Kukleny, okružní křižovatce Bláhovka 1 a navazující dopravní infrastruktuře plánované ve stavbě dálnice D1105-II Chýšť - Hradec Králové. Tyto stavby mají zásadní význam pro bezkolizní a kapacitní napojení jihozápadního sektoru města Hradec Králové na dálnici D11," uvedl Zdeněk Fink, který vnímá tento krok jako nezbytný pro posun celé vleklé záležitosti směrem k realizaci.

„O dálničním sjezdu je nyní rozhodnuto po ukončených jednáních s paní Havránkovou. Napojení dálnice bude v souladu s územním rozhodnutím realizováno v prostoru Kuklen s tím, že auta budou sjíždět z mimoúrovňové nové křižovatky, tak jak je určeno platným územním plánem města," upřesňuje hlavní architekt města Hradec Králové Petr Brůna.

Pro dokončení těchto záležitostí iniciovalo město Hradec Králové vytvoření skupiny tvořené zástupci Ministerstva dopravy ČR, města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje, která bude řešit napojení v prostoru Kuklen na ulici Pražskou a Kutnohorskou, kde je sídlo Hasičského záchranného sboru Hradec Králové. Obslužnost pro složky integrovaného systému na této spojnici je neopomenutelná.

Po ukončení archeologických prací a dalších průzkumů bude přistoupeno k dostavbě dálnice blíže ke krajské metropoli. Samotná stavba začne podle odhadu v roce 2013 či 2014 a podle odhadů ŘSD se bude finančně pohybovat kolem 1,5 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.