Mladá Boleslav: Dobový letecký den nabídl tisícům lidí skvělou podívanou

13.06.2016 19:05

V pořadí již jedenáctý Dobový letecký den přilákal v sobotu 11. června na mladoboleslavské letiště tisíce lidí z blízkého i širokého okolí a nabídl všem skvělou podívanou a unikátní zážitky. Diváci mohli vidět řadu zajímavých letadel z celé Evropy, dechberoucí ukázky letecké akrobacie i výsadky parašutistů. Historickou atmosféru podtrhla přítomnost veteránských vozidel i vojenské techniky.

Mladá Boleslav: Dobový letecký den nabídl tisícům lidí skvělou podívanou
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Mezi čestnými hosty nechyběli primátor města Raduan Nwelati, hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, předseda Parlamentu ČR Jan Hamáček i zástupci vedení Škody Auto. Návštěvníci měli možnost zhlédnout i historická letadla, oldtimery ze ŠKODA Muzea a ze soukromých sbírek, dále historické traktory, hasičskou a vojenskou techniku. K dokreslení leteckého dne přispěl také tradiční odborný komentář v podání Robina Panuše.

Hlavní show trvala od 13 do 17 hodin a díky výborné režii celé akce jedna ukázka navazovala na druhou. Armáda ČR zajistila průlety dvou toužebně očekávaných letounů Jas 39 Gripen a dopravního letounu Casa. Obdivovatelé starých historických letounů si přišli na své díky předvedení originálů letounů Polikarpov PO2, Bücker Jungmann, Beta Minor, ale také Aero 45 nebo Aero 145. 

Dětské návštěvníky potěšily rádiem řízené obří letecké modely, které předvedly bojovou scénu z první světové války, doprovázenou výbuchy, ale i rádiem řízenými tanky a vozidly. Mezi hvězdy programu patřily i letouny P50 Mustang, jedna z nejslavnějších stíhaček 2. světové války, a Jak 3, sovětská stíhačka z druhé světové války.

Na své si rozhodně přišli i milovníci letecké akrobacie. Akrobatický tým The Flying Bulls, který od letošního roku létá na zbrusu nových letounech a v nové sestavě, si připravil pro tuto sezónu nový program s novými akrobatickými prvky a rozhodně nezklamal. Jedním z hřebů programu bylo jistě i samostatné vrcholové akrobatické vystoupení pilota mezinárodní soutěže Red Bull Air race Martina Šonky. Součástí programu byly i ukázky ladných větroňů, letecké ukázky skupiny Zlínů Z-226, dále letouny Lockheed L.10-A ELECTRA, skupina dvoumotoráků  L-200, Aero 45/145,  vrtulník R44, MIG 15, WWI Evropa Soptwith Pup, Nieuport 12, Pfalz E1, Morane BB a další zajímavé stroje. Jedním z hlavních partnerů leteckého dne byla Škoda Auto, finančně podporuje akci i město Mladá Boleslav a řada dalších partnerů. Hlavními pořadateli leteckého dne jsou Aeroklub Mladá Boleslav a Nadační fond letadlo Metoda Vlacha.

Samozřejmě tato obří akce si vyžádala i příslušná dopravní opatření v okolí letiště, zajištění velkých parkovacích ploch, pomoc městské i státní policie. Naštěstí se nebe nad Mladou Boleslaví sice mračilo, tu a tam spadlo pár kapek, ale skutečný déšť akci nepostihl.

Další podrobnosti najdete na www.historical-airshow.com. Fotogelerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…