Mladá Boleslav: Kácení v lese na Sahaře pokračuje, na řadu přijdou stromy na svazích

04.10.2021 14:05

V lese na Sahaře pokračuje kácení suchých a nestabilních stromů, zejména borovic a bříz. Do konce tohoto týdne by mělo skončit kácení na horní plošině, kudy vedou i pěší cesty.

Mladá Boleslav: Kácení v lese na Sahaře pokračuje, na řadu přijdou stromy na svazích
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Poté se lesáci zaměří na kácení stromů ve svazích, kde je práce a manipulace se dřevem obtížnější. Pokud práce nezhatí deštivé a větrné počasí, mělo by kácení skončit během října. 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí

V součtu tak bude pokáceno několik stovek stromů. I když v říjnu skončí tento velký zásah do zdejšího lesa, nelze do budoucna vyloučit, že bude nutné ještě dokácet další stromy, jejichž zdravotní stav a stabilita se zhorší. 

Po vlastním kácení a odvozu dřeva bude potřeba ještě letos les také vyčistit především od mladého porostu akátů a ostružiní. Magistrát v současné době vyhodnocuje nabídky na tuto další zakázku. Nová výsadba bude na Sahaře následovat až po dokácení a vyčištění lesa. pravděpodobně až na jaře příštího roku.

Lokality, v nichž se kácí, jsou v terénu označeny. Platí ale důrazné doporučení, aby občané po zahájení kácení do lesa raději vůbec nevstupovali, případně s velkou opatrností a mimo označené zóny.

V lese na Sahaře je prováděna nahodilá těžba, což znamená, že budou odstraněny stromy suché, zlomy, vývraty a stromy provozně nebezpečné. Vytěžené dřevo bude vyvezeno mimo les a prodáno. Po ukončení těžebních prací zajistí firma, která práce prováděla a je vybrána na základě výběrového řízení, sanaci cest a případných vzniklých škod na lesním porostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…