Mladá Boleslav: Město využije peníze z ITI na pořízení sedmnácti nových autobusů

27.02.2023 11:07 | Tisková zpráva

Dopravní podnik města Mladá Boleslav v letech 2023-2027 nakoupí 17 nových autobusů, soutěž na jejich pořízení je již vypsaná. Vozy budou spolufinancované z prostředků z Integrovaných teritoriálních investic (ITI).

Mladá Boleslav: Město využije peníze z ITI na pořízení sedmnácti nových autobusů
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

„Na první konkrétní projekt tak využijeme část peněz z více než jedné miliardy korun, kterou se nám podařilo pro Mladou Boleslav a okolí vyjednat,“ řekl první náměstek primátora Jiří Bouška, který má tyto investice ve své gesci.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31661 lidí

Mladoboleslavský dopravní podnik v letech 2017-2021 nasadil 21 nových autobusů, čímž obnovil přibližně dvě třetiny vozového parku. Tyto vozy pořídil za 135 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů pokryly prostředky z Integrovaného plánu rozvoje území. „Nyní navážeme další postupnou obnovou. V letošním i příštím roce počítáme s dodáním čtyř autobusů. V letech 2025, 2026 a 2027 bychom poté měli nasadit vždy tři nové autobusy. Naším dlouhodobým záměrem je, aby vozový pár nezestárnul najednou, ale stárnul průběžně,“ upřesnil první náměstek Bouška.

Předchozí i nově pořizované autobusy budou na bio CNG. „Dotační podmínky nám to umožňují, protože budujeme vlastní bioplynovou stanici,“ poznamenal Bouška. Mladá Bolelsav se tím vyhne pořízení finančně nákladnějších autobusů na vodík či elektřinu. „Pro náš rozpočet to znamená velkou úsporu,“ dodal Bouška.

Město tím pokračuje v zajišťování kvalitní a dostupné obslužnosti města. V minulém roce zavedlo roční jízdné za tisíc korun, díky čemuž pravidelní cestující ušetří několik tisíc ročně. Zároveň od roku 2022 všichni starobní důchodci jezdí MHD zdarma, v minulosti to byli pouze důchodci nad 70 let.

Kromě dopravy a dopravní infrastruktury jsou prostředky z ITI určené i pro sociální oblast, školství, veřejná prostranství, podporu cestovního ruchu či památky. Mladoboleslavská aglomerace zahrnuje celkově 63 obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…