Mladá Boleslav: Na Radouči spásají trávu kozy a ovce

10.06.2011 6:30

Od minulého týdne opět spásají trávu v Národní přírodní památce Radouč ovce a kozy. Stádo je nyní ve velkém ohraničeném prostoru poblíž rozcestí u zahrádkářské kolonie nad cestou v rokli. Koncem tohoto týdne se zřejmě přesune dále ke skalní vyhlídce.

Mladá Boleslav: Na Radouči spásají trávu kozy a ovce

V současnosti je zde 25 ovcí a tři kozy, další asi čtyři kozy zřejmě přibudou do konce týdne. O stádo se stará, stejně jako vloni, pastevec, který bydlí v přistavené maringotce. Pastva bude probíhat v několika pastevních cyklech dle klimatických podmínek v průběhu do 31. července.

Tento projekt funguje ve spolupráci Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a městem Mladá Boleslav. Důvodem jsou svažitost místního terénu a skalní výstupy, které značně ztěžují pravidelné kosení lokality. Bez pravidelné péče dochází nejen k takzvanému hromadění stařiny v travních porostech, ale také šíření keřových porostů a trnovníku akátu. Postupným zarůstáním lokality vyššími travinami a následným hromaděním živin se také může dlouhodobě snižovat počet druhů v území, protože některé druhy nebudou mít vhodné podmínky pro svůj vývoj. Jistě by byla škoda přijít o rozkvetlé svahy v blízkosti města, nejen z estetického pohledu, ale také z pohledu přírodního významu území v rámci celé ČR.

Stádo bude na lokalitě více jak 20 pastevních dnů a úkolem zvířat je likvidovat nejen nárosty nežádoucích křovin, ale také podpořit druhovou diverzitu lokality - díky pohybu zvířat na pastvině dojde k rozrušení zapojeného drnu a semena ze semenné banky mají šanci na vyklíčení. Pastvou koz také dojde k výrazné redukci nežádoucích nárostů křovin a invazního trnovníku akátu.

Návštěvníci Radouče by se měli chovat zodpovědně: po dobu pastvy nekrmit zvířata a nadbytečně je nerušit v jejich „práci". Dále v blízkosti pastviny by se neměli volně pohybovat psi, kteří mohou rušit pasoucí se zvířata.  Správa CHKO Kokořínsko žádá návštěvníky území, aby neodhazovali odpadky či jiný materiál na pastvině, zvířata se mohou poranit nebo mít vážné zdravotní problémy. Při nadměrném rušení zvířat může dojít ke splašení stáda a následně k poranění zvířat díky nerovnosti terénu, například na skalních výchozech. V nočních hodinách bude místo kontrolovat městská policie, aby poklidný průběh pastvy byl co nejméně narušován.

Další zprávy z Mladé Boleslavi naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…