Mladá Boleslav: Na magistrátu se jednalo o páteřní cyklostezce Greenway Jizera

19.12.2021 15:55 | Tisková zpráva

Na magistrátu města Mladá Boleslav proběhlo jednání na téma páteřní cyklostezky Greenway Jizera v úseku mezi naším městem a Benátkami nad Jizerou. Středočeský kraj k ní dokončil potřebnou studii.

Mladá Boleslav: Na magistrátu se jednalo o páteřní cyklostezce Greenway Jizera
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Tato trasa vedoucí podél celého toku řeky Jizery je součástí sítě dálkových cyklotras pokrývající celé území České republiky a na území Středočeského kraje je dlouhá 75 kilometrů. Kraj společně s vedením Mladé Boleslavi problematiku projednal se zástupci dotčených obcí. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

V současné době Středočeský kraj dokončil studii v různých trasách vedení. Ta byla projednána na setkání se zástupci dotčených obcí. 
 
„Zejména se nám jednalo o to, jakou trasu preferují a kde jsou rizikové pozemky. Zároveň se jednání zúčastnila i zástupkyně povodí Labe, jelikož trasa vede v těsné blízkosti vodního toku Jizera. Následný krok bude schválení doplnění zásobníku projektů SK radou kraje, podpis smluv o spolupráci s dotčenými obcemi a vyhlášení výběrového řízení na další stupně projektové dokumentace,“ uvádí vedoucí odboru veřejné mobility Středočeského kraje Petr Matura. 
 
Cyklotrasa bude mít velký dopravní i rekreační význam, protože spojuje jak města s okolními obcemi, tak Prahu s Českým rájem a Jizerskými horami. Od soutoku Labe s Jizerou v Káraném totiž cyklotrasa dále pokračuje do hlavního města, kde se v Horních Počernicích napojuje na systém cyklotras v Praze. Cílem je, aby trasa byla v celé délce bezbariérová a bezpečná jak pro chodce, tak cyklisty.
 
„Těší mě, že i když je standardní cyklistická sezóna dávno u konce, cyklokoordinátoři Středočeského kraje jsou v plném nasazení. Je třeba si totiž uvědomit, že v dnešní době patří doprava na kole mezi jednu z běžných forem dopravy, kterou obyvatelé využívají na běžné každodenní přesuny do požadovaných lokalit, a to i například do práce,“ dodává radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.
 
Středočeský kraj na realizaci zmíněné cyklostezky úzce spolupracuje s radnicí Mladé Boleslavi. Kromě společného projednání se zástupci obcí je Mladá Boleslav podporovatelem samotné realizace. 
 
„Jsme rádi, že Středočeský kraj se snaží o vylepšování kvality této značené trasy, která vede okolím Mladé Boleslavi. Část úseku vedoucího naším územím, konkrétně lávku přes Jizeru a navazující cyklostezku, bude město realizovat v roce 2022 a můžeme tak pokračovat v budování široké sítě cyklostezek, na které systematicky pracujeme už mnoho let,“ řekl první náměstek primátora města Mladá Boleslav Jiří Bouška.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …