Mladá Boleslav: Rok 2012, zálohová cena tepla 494,19 Kč za gigajoule včetně DPH

09.12.2011 17:14

V roce 2012 zaplatí lidé v Mladé Boleslavi za teplo měsíčně 494,19 korun za gigajoule včetně DPH. Zaplatí tak o 26,69 Kč za gigajoule více než v předchozím roku.

Mladá Boleslav: Rok 2012, zálohová cena tepla 494,19 Kč za gigajoule včetně DPH
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Zálohová cena tepelné energie tak byla zvýšena o 5,7 procent, a to včetně DPH navýšeného státem. Výrobcem tepla v Mladé Boleslavi je společnost ŠKO-ENERGO, distributorem pak městská společnost Centrotherm.

Pro rok 2012 je cena vyráběného tepla, za kterou ho ŠKO-ENERGO dodává distribuční společnosti, navýšena o dvě procenta. To znamená, že cena vyrobeného tepla byla pro rok 2011 278,73 a v roce 2012 to je 284,30 Kč bez DPH za gigajoule. „Důvodem navýšení naší výrobní ceny tepla je razantní růst cen surovin. Ceny plynu i uhlí, což je naše hlavní palivo, meziročně výrazně stoupají. ŠKO-ENERGO se dlouhodobě snaží dělat opatření, která výrobní cenu tepla v Mladé Boleslavi snižují," říká Miroslav Žďánský, jednatel firmy ŠKO-ENERGO. Nejefektivnějším opatřením, které tuto cenu snižují, je neustálé rozšiřování horkovodní sítě a tedy získávání nových odběratelů. ŠKO-ENERGO chce rozšiřovat síť například do Kosmonos a do východní průmyslové zóny v Mladé Boleslavi. „Posledních sedm let jsme pracovali na tom, abychom nahradili černé uhlí hnědým. Bylo to velmi složité: museli jsme dlouze a komplikovaně jednat s výrobci i dodavateli. Ale podařilo se to a dnes mohu říci, že jsme v naší teplárně nahradili veškeré černé uhlí hnědým. V nákladech to znamenalo stovky miliony korun a tyto peníze se z velké části projevily v tom, že jsme touto sumou minimalizovali nárůsty cen pro odběratele. Proto jsme mohli předešlé roky cenu držet na stejné úrovni. Máme ale vizi, že půjdeme jinými cestami: kromě rozšiřování sítě máme ještě možnosti ve spalování biomasy. Z dnešních třiceti tisíc tun půjdeme až na osmdesát tisíc tun spálené biomasy ročně. Tím částečně nahradíme drahé hnědé uhlí," řekl Vladimír Handlík, jednatel firmy ŠKO-ENERGO. Společnost Centrotherm navyšuje distribuční podíl v ceně tepla o 2 procenta stejně jako výrobce tepla ŠKO-ENERGO. „Důvodem je předpokládaný nárůst cenových vstupů - tedy nákup tepla, elektrické energie a ostatních služeb. Distribuční podíl Centrothermu byl v roce 2011 146,27 Kč bez DPH a v roce 2012 149,20 Kč bez DPH za gigajoule," vysvětluje Vladimír Tregl, předseda představenstva společnosti Centrotherm. Na rok 2012 plánují v Centrothermu hned několik důležitých investičních akcí. Například bude dokončeno propojení horkovodů HN1 a 4 ve Šmilovského ulici. Dále bude místo plynové kotelny v Čechově ulici 772 vybudovaná nová bezkanálová horkovodní přípojka a předávací stanice a bezkanálová horkovodní přípojka pro dvě předávací stanice na náměstí Republiky. Opravovat se pak budou například tři předávací stanice (11,18 a 19 HN1), budou vyměněny čtyři zásobní nádrže teplé vody (6,8,9 a 10 HN1) a části bezkanálového potrubí s pevnými body do šachty v Havlíčkově ulici.

O kolik lidé zaplatí v roce 2012 více za teplo?

Vzorový příklad:

 

 

Byt: 70 metrů čtverečních
Počet obyvatel: 3 lidé
Spotřeba tepla: 0,4 GJ na metr čtvereční bytu
Spotřeba teplé vody: 0,45 GJ na metr krychlový vody
Rozdíl v ceně mezi rokem 2011 (467,50) a 2012 (494,19): 26,69 Kč za GJ
Za topení lidé zaplatí měsíčně o 62,28 korun více.
Za teplou vodu lidé zaplatí měsíčně o 60,05 korun více.

 

Celkem tedy lidé zaplatí více průměrně o 122,33 korun za měsíc v bytě o rozloze 70 metrů čtverečních a spotřebě 5 kubíků teplé vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…