Mladá Boleslav: Systém řízení dopravy má velký potenciál

13.05.2023 11:17 | Tisková zpráva

Nový inteligentní dopravní systém pro řízení a usměrňování dopravy známý pod projektovým názvem „Telematika Mladá Boleslav“ má za sebou několikaměsíční testovací fázi a jeho přednosti se již začínají promítat do praxe.

Mladá Boleslav: Systém řízení dopravy má velký potenciál
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Celkem 24 světelných křižovatek je nyní řízeno centrálně a polovina křižovatek je již také vybavena technologií, která v případě potřeby umožňuje bezproblémový a rychlý průjezd vozů integrovaného záchranného systému. Město má tak moderní technologie, které v případě dalšího doplňování celého systému nabízí velký potenciál i do budoucna.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28252 lidí

Na nejvýznamnějších komunikacích jsou osazeny strategické detektory, které vyhodnocují hustotu provozu i průjezdnost křižovatek. Nová dopravní ústředna tak začíná dynamicky řídit dopravu na významných komunikacích ve městě. Netýká se to ovšem zatím třídy Václava Klementa, kterou také čeká dlouho připravované rozšíření a dosazení technologií na tamějších křižovatkách by přišly na řadu až v následující etapě projektu.

Dopravní ústředna již sbírá a vyhodnocuje data a cílem je upravovat režim jednotlivých křižovatek, aby se nevytvářely kolony a průjezd městem byl co nejvíce plynulý. Město již zvažuje i další navazující etapy projektu „Telematika Mladá Boleslav“, které umožní doplnit příslušné technologie i na zbývající důležité křižovatky, dosud nezapojené do celého systému. Dohled nad celým systémem má společnost Městské parkovací domy Mladá Boleslav, v jejímž sídle již také funguje malý dispečink. Díky němu je možné rychle zjišťovat případné závady na jednotlivých křižovatkách a zajistit jejich včasnou nápravu.

Celkové investiční náklady na projekt Telematika I se pohybují kolem 140 mil. Kč, z toho více než 108 mil. Kč poskytne Evropská unie v rámci Operačního programu Doprava. Nadační fond ŠKODA AUTO přispěje částkou jeden milión euro, tj. řádově 24,5 mil. Kč. K tomu je nutné připočítat již dříve v minulosti vynaložené náklady související s přestavbami/úpravami křižovatek, světelného signalizačního zařízení či zpracováním potřebných studií a projektových dokumentací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…