Mladá Boleslav: V debřské školce vzniká díky participativnímu rozpočtu přírodní zahrada

17.12.2021 18:55 | Tisková zpráva

Participativní rozpočet na základních školách je velmi úspěšný projekt, potvrzuje náměstek primátora Daniel Marek, který stál u jeho zrodu.

Mladá Boleslav: V debřské školce vzniká díky participativnímu rozpočtu přírodní zahrada
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

„V letošním roce realizovala každá z našich deseti škol projekt za sto tisíc korun, polovina šla z městského rozpočtu a druhou polovinu přidala firma Škoda Auto.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Myslím, že je důležité, aby se na rozhodování o investicích podílely i děti, které školu navštěvují a jichž se to bezprostředně týká. Tentokrát bylo téma ekologie,“ uvedl při návštěvě mateřské školy v Debři, kde si byl spolu se zástupcem Škoda Auto Jiřím Čaputou prohlédnout nově vznikající přírodní zahradu.

Žáci základních škol si již od roku 2018 zvykli, že se mohou díky projektu „Podpora školních parlamentů na základních školách v Mladé Boleslavi“ zapojovat do spolurozhodování o tom, co by sami rádi ve škole změnili. Od města tak každá škola v rámci projektu dostávala v předchozím období k dispozici 30 000 Kč. Letos se částka díky podpoře firmy Škoda Auto zvýšila na 100 000 Kč.

Žáci předložili své nápady na zlepšení prostředí školy a poté sami v hlasování rozhodli o pořadí návrhů. Vítězné nápady ve spolupráci s vedením škol realizovali, nebo budou realizovat v brzké době.

Děti tak díky projektu budou moci například pěstovat bylinky, trvalky a vybrané plodiny ve skleníku, budou se učit ve venkovních učebnách, absolvují několikadenní EKO programy, vysadí vzrostlé stromy, osadí vchod do školy květináči s květinami, o které se budou starat, budou moci trávit čas na zahradách škol, které budou vybaveny novými prvky v přírodním stylu nebo budou jezdit na zakoupených raftech.

„Nápadů bylo opravdu nepřeberně a určitě se některými z nich, přestože nevyhrály, necháme inspirovat pro další období. Součástí rozpočtu města Mladá Boleslav pro rok 2021 byl participativní rozpočet, kdy se občané mohli spolupodílet na rozhodování o části rozpočtu města, a já bych si přál, aby byli obyvatelé města stejně tak aktivní, jako děti z našich škol. Ty se to již naučily, a já doufám, že to bude stejné i s ostatními Boleslaváky,“ podotkl Daniel Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…