Most: Demonstrace za záchranu městské knihovny

24.09.2020 12:59

Před budovou mostecké knihovny se v úterý 22. září večer konala demonstrace za záchranu mostecké knihovny. Demonstrující požadovali zrušení plánu města na její přestěhování.

Most: Demonstrace za záchranu městské knihovny
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Podle občanské iniciativy pro záchranu mostecké knihovny a petičního výboru proti přesunu knihovny se podepsalo od loňska přes 2 500 lidí. Iniciativa se nechce spokojit s tím, že by knihovna ztratila svůj původní účel. To by pro budovu znamenalo chátrání, roky nejistoty a následnou demolici.

Kromě organizátorů demonstrace vystoupila s proslovem řada obyvatel Mostu, ve svých projevech se shodovali v tom, že mostecká knihovna je unikátní a velmi dobře slouží svému účelu, proto by se místo opuštění měla opravit a sloužit čtenářům další desítky let. Mluvčí také upozorňovali na laxní přístup radnice a nezájem o komunikaci s veřejností na toto téma. Pozvána na demonstraci byla i protistrana. Náměstkyně primátora Ing. Stará se zdvořile z důvodu pracovních schůzek z účasti a demonstraci omluvila.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Důvody, které uvádí město, se opírají o plán oživit centrum města, což demonstranti odmítají za cenu devastace budovy knihovny. Lidé se také kriticky vyslovovali k neúměrné výši nákladů na nesmyslnou přestavbu kulturního domu na knihovnu. Nutno dodat, že tento záměr s veřejností nebyl nikdy konzultován. Logickým důsledkem je nesouhlas občanů.

Budova vzbuzuje zájem též u odborníků. Hlasitý potlesk zazněl po projevu památkáře Antonína Kadlece. Ten připomněl, že obyvatelé Mostu si se stěhováním a bouráním budov užili v minulosti dost. Nechtěl dočkat toho, že jedna z oblíbených dominant města Mostu bude opuštěna a nakonec zbourána. Rovněž neskrýval nadšení z toho, že občanům města není jedno, co se s jejich knihovnou stane a rozhodli za ni proto bojovat.

Cílem demonstrace také bylo prolomit mlčení rady města, která zatím na zastánce knihovny nijak nereaguje, a to ani na otevřený dopis. Iniciativa pro záchranu knihovny má hypotetickou podporu zastupitelských klubů Pirátů a zelených, ANO 2011 a SMM, kteří na otevřený dopis na rozdíl od sdružení PROMOST, ODS a KSČM neodpověděli.

Na demonstraci panovala skvělá nálada, demonstrace se účastnilo přibližně 60 lidí. Rozcházeli se plni optimizmu a odhodlání za záchranu knihovny dál bojovat. Budiž to výzva k zamyšlení radním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …