Most: Dva vybydlené panelové domy postupně mizí ze sídliště Chanov

09.12.2016 13:46

Demolice objektů ve vyloučených lokalitách měst a obcí byly zahájeny také v Ústeckém kraji. Právě v tomto regionu na svém loňském výjezdním zasedání schválila prioritně vláda potřebný dotační program poté, co jejím členům osobně prezentoval danou problematiku dnešní 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika, v jehož gesci je také oblast bezpečnosti a sociálně vyloučených lokalit.

Most: Dva vybydlené panelové domy postupně mizí ze sídliště Chanov
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Dva vybydlené panelové domy tak nyní postupně mizí z mosteckého sídliště Chanov, další pak například v Bečově. Celkovou dotaci ve výši přes 27 milionů korun získalo letos na tyto účely v Ústeckém kraji sedm radnic jako vlastníků nemovitostí. Celkem letos vydá Ministerstvo pro místní rozvoj na demolice zchátralých domů 21 městům a obcím 70 miliónů korun, přičemž na roky 2016 - 2018 má pro zmíněný záměr připravenu sumu 300 milionů korun. Pro letošní rok pokryjí dotace ministerstva sedm lokalit v Ústeckém kraji. Vedle již zmíněných objektů na sídlišti Chanov a v Bečově se jedná o litvínovské ubytovny Bílý sloup, hotel Beseda v Jiříkově, objekt v Jirkově, v Sýrovicích a Obrnicích.

„Staveb v havarijním stavu, které jsou nebezpečné pro okolí, je na severu Čech podstatně víc. Jsou předmětem hospodářské kriminality a často také spekulací a obchodu s chudobou. Stává se, že tyto objekty jsou skupovány spekulanty, kteří je pak využívají jako ubytovny. Proto jsme vyjednali vznik dotačního programu pro města a obce, které tak získávají příspěvek od státu na demolice těchto objektů,“ vysvětlil Martin Klika. Jednou z podmínek dotace ministerstva na jejich likvidaci je povinnost vlastnictví objektu městem či obcí, na což představitelé samospráv často narážejí. Řada obcí se i tak snaží výkupem zdevastovaných nemovitostí a jejich následnou demolicí zabránit možnému vzniku a rozšiřování vyloučených lokalit i za cenu úhrady výkupů z vlastních zdrojů. Na uvolněných pozemcích vznikají především parky a hřiště. Program ale umožňuje i výstavbu školek, komunitních center, parkovišť či jiných pro rozvoj města potřebných nekomerčních objektů.

Podporu ve formě poradenské činnosti poskytuje zájemcům také Ústecký kraj prostřednictvím Regionální stálé konference (RSK). Spolu s pracovníky Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) uspořádali v minulých dnech její pracovníci seminář s cílem informovat o podmínkách dotační politiky. Potřebné podklady naleznou zástupci měst a obcí také na stránkách RSK (ZDE) .

Jak při své návštěvě Chanova řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, výzva pro příští rok byla vyhlášena již v říjnu a k rozdělení je připraveno 130 milionů korun. “Pro letošní výzvu se nám podařilo s MMR vyjednat rozšíření okruhu možných příjemců dotace o další obce. Do Ústeckého kraje tak mohou proudit desítky milionů korun,“ dodává zástupkyně zmocněnce vlády pro strukturálně postižené kraje Gabriela Nekolová, která se na tvorbě programu podílela. Chomutovská radnice chce z příštích dotací zbourat například starý hotel u Kamencového jezera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…