Most: Město chce nakoupit byty, které využije pro účely sociálního bydlení

28.07.2019 13:58

Město Most začne v nejbližší době realizovat nákup cca 10 bytů. Využije je pro sociální účely.

Most: Město chce nakoupit byty, které využije pro účely sociálního bydlení
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Vybírat bude ze stávající nabídky realitních kanceláří, ale svůj byt k odkupu může městu nabídnout také soukromý majitel. Hlavní myšlenkou je, aby lidé, kteří mají nízké příjmy, dostali slušné bydlení za normální peníze. Most se pokusí na výkup bytů získat evropskou dotaci.

„Rádi bychom občanům našeho města zprostředkovali solidní bydlení za přijatelné peníze. Mohou to být jak matky samoživitelky, senioři, ale i navrátilci z vězení nebo oběti byznysu s chudobou. Podmínkou je, že obyvatelé bytů musí řádně platit a dodržovat pravidla. Docházet za nimi budou sociální pracovníci, kteří s nimi budou pracovat, takže se dá předpokládat, že se jejich život zlepší,“ vysvětluje primátor města Mostu Jan Paparega.

Podmínky koupě od původních vlastníků

Město Most chce na nákup bytů získat dotaci z Evropské unie a pořídit za ni deset bytů. „Využít bychom chtěli běžící dotační titul IROP, kde jsou volné finanční prostředky. Z dotace se spoluúčastí města deset procent můžeme byty získat do svého majetku a následně je přizpůsobit našim potřebám,“ dodává primátor.

Magistrát města Mostu stanovil podmínky, za kterých nemovitost od původních vlastníků koupí. Jednat by se mělo o byty, které jsou v soukromém vlastnictví, o velikosti 1+1, 2+1 nebo 3+1 v kterékoliv části města vyjma základních sídlišť Chanov, Podžatecká – jih, Liščí Vrch, Skřivánčí Vrch, Pod Šibeníkem a Z. Fibicha. Byt nesmí být zatížen dluhem, zástavním právem a další omezením. Musí být ihned obyvatelný a vybavený základním vybavením. O samotné koupi bytů pak budou rozhodovat orgány města dle došlých nabídek, které budou splňovat požadavky města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…