Most: Město chce zásadně změnit stále se zhoršující situaci v sociálně deprivovaných lokalitách

06.07.2020 7:34

Město Most se dlouhodobě potýká s problémem negativních sociálních jevů. Několikrát se tu byli podívat zástupci vlády ČR a obou komor Parlamentu České republiky, nicméně přístup státu je stále stejný.

Most: Město chce zásadně změnit stále se zhoršující situaci v sociálně deprivovaných lokalitách
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Podpora obchodníků s chudobou ve věci přemísťování sociálně slabých občanů především z Prahy, Kladna, Moravskoslezského kraje a východního Slovenska do Mostu, Litvínova a do dalších již přesycených lokalit na území Ústeckého kraje, dosáhla neuvěřitelných rozměrů. Proto chce město Most zásadně změnit stále se zhoršující situaci na svém území. Hledá nové cesty, pomocí kterých ochrání pracující a slušně žijící občany před obtěžováním.

Řešení možná našel výbor pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů Zastupitelstva města Mostu. Výbor má za cíl zvrátit úpadek problematických městských částí a zlepšit v nich celkovou kvalitu života.

Dobnerovka pod ochranou města

Pro realizaci pilotního projektu připraveného výborem byla vybrána ulice M. G. Dobnera v samém středu města, která je považována za lokalitu se sociálně nežádoucími jevy. Ve čtyřech bytových domech je celkem 312 bytů. Z toho je vytipovaných zhruba 24 bytů, v nichž bydlí problémoví nájemníci. „Věříme, že usilovnou prací našeho výboru zbavíme Dobnerovku nálepky sociálně deprivované lokality a konečně budeme mít recept na to, jak problémy v takových místech řešit,“ zdůrazňuje předseda výboru pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů Jiří Nedvěd.

Memorandum o spolupráci s pronajímateli bytů

Město Most bude mít možnost ovlivňovat, kdo ve městě bydlí a zbavit se tak lidí, kteří nerespektují své slušné sousedy. To bude předmětem memoranda o spolupráci s pronajímateli bytů. Pomocí tohoto dokumentu bude mít statutární město Most trvalou možnost prostřednictvím své akciové společnosti Mostecká bytová ovlivňovat to, komu bude byt pronajat. Jedná se o úplně nový přístup k tomuto problému. Podle výboru má jít o recept, jak zbavit některá místa nálepky sociálně deprivovaných a sociálně vyloučených lokalit, které jsou plné problémů, nepořádku a nedobrých mezilidských vztahů.

„Není to první opatření, které jsme zavedli. Bezpochyby je to ale opatření ze všech nejdůležitější. Je to úplně nový přístup k řešení těchto potíží. První zkušenosti ukazují, že spousta nájemníků po zavedení dosud přijatých opatření opravdu odešla a někteří majitelé své byty prodali. Bohužel, stav se částečně vrátil do původního stavu, jelikož momentálně nemáme nástroj, jak zamezit příchodu nových problémových nájemníků. S memorandem o spolupráci by se to ovšem mělo změnit,“ vysvětluje předseda výboru Jiří Nedvěd.

Jak to bude fungovat?

Na základě podnětů od domovního výboru společenství vlastníků jednotek, městské policie a dalších institucí bude majiteli bytu doporučováno ukončení nájemních smluv s osobami, které se opakovaně dopouštějí porušování domovního řádu a páchají přestupky.

„Majitele bytů k této spolupráci samozřejmě nemůžeme nutit, nicméně po několika schůzkách víme, že by rádi spolupracovali na zlepšení situace. Sami to ale nemohou  změnit. Potíž je v tom, kde do problémové lokality sehnat vhodného nájemníka. Navrhujeme tedy, aby si město prázdné byty po všech nepřizpůsobivých nájemnících dočasně levně pronajalo do té doby, než se sežene vhodný nájemník. Tím se zbavíme negativních sociálních jevů a o tuto lukrativní lokalitu v centru města tak bude po čase opět zájem mezi slušnými lidmi, protože jim město bude schopno zaručit klidné bydlení,“ uzavírá Nedvěd.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …