Most: Městská policie vyslala speciální týmy do „stovek“. Jednotky se zaměřily na problémové vchody a byty

04.10.2021 13:07

Vedení městské policie vyslalo ve středu 29. září do sociálně vyloučené lokality „stovky“ jednotku speciálního nasazení.

Most: Městská policie vyslala speciální týmy do „stovek“. Jednotky se zaměřily na problémové vchody a byty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Úkolem strážníků bylo provedení místního šetření v nejvíce problémové lokalitě města Mostu. Místní šetření nazvané Mapování navazuje na dřívější aktivity města a městské policie, které na rok přerušila pandemie. 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí

Nově se do pravidelného mapování zapojí více než deset strážníků ze speciálně vycvičené jednotky městské policie, ale také například dva asistenti prevence kriminality, kteří mají díky svému každodennímu působení ve „stovkách“ výhodu místní znalosti. 

„Nově jsme zapojili do mapování strážníky z takzvané Jednotky speciálního nasazení. Na celé akci se tak v jeden čas podílelo 15 strážníků, proběhla rychleji a efektivněji, a s výsledkem jsme byli spokojeni. Pomohli i asistenti prevence kriminality. Budeme proto v tomto složení mapování pravidelně opakovat. V hledáčku máme aktuálně lokalitu „stovek“,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most a dodal, že řada občanů z lokality akci uvítala.

Strážníci měli za úkol provést šetření přímo v bytových domech. Mapování je prováděno ve vybraných vchodech, kde žijí rodiny, které obtěžují nebo ohrožují své okolí. V některých vchodech jsou také nezajištěné byty, ve kterých se zdržují a přespávají závadové osoby. Strážníci se tak při akci zároveň zaměřili na vyhledávání osob v celostátním pátrání.

„Problémové byty nám pomohli vytipovat pěší hlídky strážníků ve spolupráci s asistenty prevence kriminality a místními obyvateli. Pomohla nám také naše mapa kriminality, která nám ukázala nevíce problematické vchody i konkrétní obyvatele, které máme v evidenci jako pachatele opakovaných přestupků,“ vysvětlil Jaroslav Hrvol, jak vedení městské policie vybralo vchody, do kterých speciální jednotky vyšle.   

Cílem mapování není pouze zjištění současného stavu a předání informací o stavu v lokalitě vedení městské policie a vedení města nebo vyhledání osob v celostátním pátrání.

„Domluvili jsme se s vedením města, že v těch nejzávažnějších případech zastoupíme správu domu a budeme kontaktovat majitele bytů v osobním vlastnictví sami. Zjistíme, kdo těmto problémovým rodinám pronajímá byty, ať je to vlastník nebo realitka. Budeme je jménem vedení města a městské policie oficiálně informovat o tom, že jejich nájemníci porušují stanovy a domovní řád, jednají opakovaně protiprávně, ohrožují nebo obtěžují své okolí a podstatně omezují práva ostatních vlastníků bytů, a budeme požadovat nápravu nebo vystěhování problémových obyvatel,“ doplnil ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

Informace zjištěné při mapování městská policie sdílí s vedením města a dalšími aktéry a institucemi, které spolupracují na opatřeních, která mají za cíl zlepšení situace v sociálně vyloučených lokalitách v Mostě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…