Most: Pěstouni jsou velmi potřební. Je jich však stále nedostatek

24.02.2023 10:01 | Tisková zpráva

Pěstounů je nedostatek. Přitom v Česku stále vyrůstá mnoho dětí, které nemohou žít ve své biologické rodině a které se ocitají v ústavní péči. S nedostatkem pěstounů se potýká i Ústecký kraj.

Most: Pěstouni jsou velmi potřební. Je jich však stále nedostatek
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Tak například v roce 2020 bylo v kraji podáno jen 12 žádostí o dlouhodobou pěstounskou péči a pouze 7 žádostí o přechodnou pěstounskou péči. A to počet dětí, které jsou nahlášeny do evidence náhradní rodinné péče, se v našem kraji pohybuje okolo dvou stovek ročně. Stovky dětí, které potřebují individuální láskyplnou péči, se tak ocitají v dětských domovech. Pro drtivou většinu z těchto dětí hledá krajský úřad dlouhodobou pěstounskou péči.

Co je pěstounská péče

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče. Do pěstounské péče jsou svěřovány děti, které nemohou z různých důvodů vyrůstat ve své biologické rodině (děti týrané, zneužívané, děti, které rodiče zanedbávali, děti rodičů, kteří nemají dostatečné rodičovské kompetence z důvodů zhoršeného zdravotního stavu nebo užívání návykových látek, děti rodičů, kteří páchají trestnou činnost a jsou opakovaně ve výkonu trestu odnětí svobody).

Do pěstounské péče jsou děti svěřovány soudem. Pěstoun je oprávněn a povinen o dítě osobně a řádně pečovat, vychovává ho a stará se o něj stejně jako v běžných rodinách. Pěstoun však není zákonným zástupcem dítěte, nemá rodičovskou odpovědnost, práva a povinnosti rodičů vykonává pouze přiměřeně a nemá ani vyživovací povinnost vůči svěřenému dítěti.
V České republice je pěstounská péče realizována dvěma formami – jako dlouhodobá pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu (tzv. profesionální pěstounská péče). Pěstounem se může stát každý, kdo má dost sil a chce pomoci potřebnému dítěti a je ochoten projít odborným posouzením krajského úřadu, který rozhoduje o zařazení do evidence.

Kdo se může stát pěstounem?

Pěstounem se může stát ten, kdo má dost sil a chce pomoci potřebnému dítěti a je ochoten projít odborným posouzením krajského úřadu, který rozhoduje o zařazení do evidence a následně provádí zprostředkování pěstounské péče.

Předpokladem pro úspěšné zařazení zájemce o pěstounskou péči do evidence žadatelů vhodných stát se pěstouny je prokázání:
1. dobrého zdravotního a psychického stavu,
2. stabilních rodinných poměrů,
3. vhodných bytových podmínek,
4. schopností a ochoty spolupracovat s původní rodinou dítěte (umožnit kontakt dítěte s biologickou rodinou, podporovat rodinu i dítě při jeho případném návratu do rodiny),
5. schopností a ochoty spolupracovat s příslušnými úřady (zejména s orgánem sociálně-právní ochrany dětí a se soudy),
6. ochoty dále se vzdělávat v oblasti výchovy a péče o dítě,
7. trestní bezúhonnosti.

Pěstouny se mohou stát manželé s vlastními dětmi, bezdětné páry, homosexuální páry nebo osoby bez partnera či partnerky. Podstatné je, že jsou ochotni pomoci dětem, které se ocitly bez své vlastní rodiny, mohou jim poskytnout podporu, zázemí, lásku, péči a domov do té doby, než si rodiče upraví své podmínky a mohou se o své děti znovu starat.

V případě, že vás téma pěstounské péče oslovilo a přemýšlíte o tom, že byste se chtěli stát pěstouny, neváhejte a zeptejte se na vše, co vás v souvislosti s tímto typem náhradní rodinné péče zajímá. Obraťte se na Krajský úřad Ústeckého kraje. Na stránkách krajského úřadu www.kr-ustecky.cz 
naleznete všechny důležité informace týkající se tématu pěstounské péče. Volat můžete na odbor sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje: 475 657 474/976 nebo 376 nebo psát na e-mail: giampaoli.k@kr-ustecky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…