Most: Projekt Udržuj přátelství – hledej dobro došel do finále

28.08.2023 13:05 | Tisková zpráva

Od letošního jara pečlivě připravovaný přeshraniční projekt, určený českým a německým dětem, s názvem Udržuj přátelství - hledej dobro a podtextem „Společně proti rezignaci - posilujeme se navzájem“, dovedla koncem srpna Charita Most se svými německými partnery do úspěšného závěru.

Most: Projekt Udržuj přátelství – hledej dobro došel do finále
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Předcházela tomu půlroční doba příprav, kdy opravdu místo rezignace na současnou náročnou dobu se česko-německé týmy a výchovné kolektivy těšily z výtvarné a kulturní činnosti na společná témata, aby koncem školního roku vznikla pěkná a pozitivní výstava kreseb a dětských výtvorů, prezentovaná z české strany v prostorách Charity Most, jejíž vernisáž byla slavností s odměnami dětem a pohoštěním i pro jejich sociálně slabé rodiny.

Ve středu 23. srpna se pak vydala dvacetičlenná delegace dětí z charitních klubů s doprovodem na německou stranu Krušných hor, aby se děti obou národností setkaly a jejich výtvarná, tematicky stejně zaměřená, představila. Program byl ale celodenní, a především vzdělávací, zahájený v parku miniatur „Malé Krušnohoří“ ve městě Oederan s pokračováním ve Vesnickém muzeu obecní části Gahlenz, což obojí nabídlo názorné poučení z oblasti zeměpisu, historie zemědělství, hornictví, tradice a ukázky života horalů v nám společných Krušných horách.

Most

Naše úvodní zdravice, v níž bylo mj. vzpomenuto sedmnácti let tohoto přeshraničního partnerství i jubileí Česko-německého fondu budoucnosti a Evropské unie, které naše projekty pravidelně finančně podporují, jakož i kulturní vystoupení dětí a výstava, jejíž česká část zůstala nyní v Gahlenz, se vydařily a sklidily inspirující potlesk početného publika i zájem německých médií. Následovat s dětmi bude ještě zhodnocení získaných vědomostí a jejich využití pro školní práci.

Závěr programu byl tradičně v tamním kostele K svatému kříži, kde zazněla modlitba za mír ve světě, za přátelství mezi národy a za úspěšný nový školní rok. Charita Most k tomu věnovala krásnou dekorativní svíci. Děti obdržely obrázky a bonbony a na pozvání charitní ředitelky se příští ročník projektu uskuteční na české straně v Mostě a v Oseku, kde představíme naše zařízení, ale i pozoruhodnosti města.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …