Na listopad 1989 vzpomínali Olomoučané vážně i s úsměvem

18.11.2019 10:53

Na řadě míst a akcí ve městě si Olomoučané připomínali třicáté narozeniny svobody a demokracie. Některé z nich v neděli 17. listopadu pořádalo samo město, jiné další organizace. K těm městským patřil pietní akt u pomníku T. G. Masaryka a happening s koncerty a dalšími akcemi na palachově náměstí.

Na listopad 1989 vzpomínali Olomoučané vážně i s úsměvem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Chtěl bych vyjádřit poděkování třem skupinám lidí,“ řekl na Žižkově náměstí u pomníku TGM primátor Olomouce Mirek Žbánek. „V první řadě myslím na lidi, kteří věnovali svůj čas a energii přípravě bezpočtu dnešních vzpomínkových akcí. Dali nám prostor vrátit se ve vzpomínkách do doby před třiceti lety, kdy jsme si teprve představovali, co nám svoboda a demokracie přinese.“ Poté zdůraznil primátor i roli pedagogů. „Chci poděkovat pedagogům. Z osobní zkušenosti ve své rodině vím, že věnovali hodně snahy tomu, aby dnešní mládež, dnešní studenti, věděli, co se před třiceti lety odehrálo a jaký to mělo význam pro naši současnost.“ Jako třetí skupinu, která si zaslouží speciální poděkování, zmínil primátor představitele neziskového sektoru. „Jsem přesvědčen, že právě v neziskovém sektoru nejvíce žijí a rezonují původní ideály listopadu 1989. Tehdy, na začátku období svobody, se všem otevřela možnost podnikat, budovat kariéru a vytvářet zisky, někdo si ale dobrovolně zvolil, že se této materiální roviny více méně zřekne a bude pracovat pro druhé a pro společnost. V této sféře podle mě odkaz listopadu žije dodnes nejsilněji,“ dodal primátor Žbánek.

Na Palachově náměstí se od jedné hodiny po poledni konala série koncertů, vzpomínání pamětníků listopadových událostí a někdejších politických vězňů či happening v podání herců Divadla Tramtarie. Speciálně k tomuto svátečnímu koncertu se dokonce po desítkách let sešli členové kapel, které hrávaly v Olomouci před třiceti lety a poté svou uměleckou dráhu z nejrůznějších důvodů ukončily. Program na Palachově náměstí pokračoval až do večera.

Na řadě míst v Olomouci se konaly další akce, jako výstavy, scénické čtení, divadelní představení či například jedinečná okupační stávka studentů z roku 1989 v prostorách filozofické fakulty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…