Náchod bude spolupracovat s Nadačním fondem KAPLICKY CENTRE

13.12.2022 13:02 | Tisková zpráva

Náchodští zastupitelé na svém dnešním jednání jednomyslně (26 z 26 přítomných) schválili znění Memoranda o spolupráci mezi městem Náchodem a Nadačním fondem KAPLICKY CENTRE.

Náchod bude spolupracovat s Nadačním fondem KAPLICKY CENTRE
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

A proč KAPLICKÝ?

Na začátku spolupráce a jednání s MgA. Eliškou Kaplický Fuchsovou byla důležitá informace a fakt, že maminka světoznámého architekta Jana Kaplického, akademická malířka Jiřina Kaplická, se narodila v Náchodě (30. 3. 1901). I proto vedly kroky paní Elišky, která je rovněž výhradní držitelkou autorských práv po zesnulém Janu Kaplickém, do východních Čech, kde by ráda, mimo jiné, pracovala na zachování odkazu celé rodiny Kaplických.

Spolupráce s Nadačním fondem KAPLICKY CENTRE bude probíhat na bázi podpory, rozvoje a propagace architektury a moderního umění s cílem uchovat odkaz Jana Kaplického a jeho vize pro budoucí generace.

Jednou z prvních forem konkrétní spolupráce bude uspořádání výstavy prací paní Jiřiny Kaplické v městské výstavní síni. Město Náchod chce touto formou představit veřejnosti život a dílo Jiřiny a Jana Kaplického. Už nyní spolupracuje Nadační fond KAPLICKY CENTRE s náchodskou firmou Darré, která připravuje samostatnou kolekci produktů podle návrhů paní Jiřiny Kaplické (návrhy možné realizace v příloze).

„V neposlední řadě plánujeme společně s nadačním fondem KAPLICKY CENTER uspořádání semináře architektů a odborné veřejnosti na téma umístění jedné z budov navržených slavným architektem Janem Kaplickým v prostoru Velkých lázní v Náchodě-Bělovsi. Diskutujeme o projektu s názvem PLATÝZ. Pokud by se odborná veřejnost shodla na umístění, je město Náchod připraveno nakoupit licenci a tento projekt v Náchodě realizovat," vysvětlil konkrétní záměry starosta Jan Birke a dodal: „Otevírají se nám neuvěřitelné obzory, které v tuto chvíli vypadají jako vize. Pokud se nám však podaří postavit Kaplického vilu v Náchodě, naše město dostane úplně jiný rozměr především z hlediska cestovního ruchu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…