Nantl (ODS): Ředitelka vezme zpět výpovědi dané zaměstnancům školy

17.10.2022 16:05

Medializovanou situací ve Střední škole umění a designu Brno se její zřizovatel, Jihomoravský kraj, intenzivně zabývá a snaží se ji řešit.

Nantl (ODS): Ředitelka vezme zpět výpovědi dané zaměstnancům školy
Foto: Archiv JN
Popisek: Mgr. Jiří Nantl, lídr ODS do voleb zastupitelstva Jihomoravského kraje

Náměstek hejtmana pro vzdělávání Jiří Nantl byl v pátek 14. října 2022 informován ředitelkou školy Petrou Černínovou, že vezme zpět výpovědi dané třem zaměstnancům školy (2 výpovědi + 1 dohoda o rozvázání pracovního poměru), budou-li s tím tito zaměstnanci souhlasit. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Minulý pátek se náměstek hejtmana Nantl zúčastnil jednání s vedením školy, zástupci školské rady i odborů se záměrem usnadnit vyřešení sporných otázek v rámci školy. Poté následovala další jednání mezi zainteresovanými aktéry ve škole. V dohodě vedení školy a náměstka hejtmana bylo také již dříve oznámeno, že bude nezávislým expertem proveden audit klimatu ve škole. Jedná se o hloubkové rozhovory vedené nezávislým odborníkem se všemi zaměstnanci školy, jejichž cílem je rozeznat nejen krátkodobé, ale i dlouhodobé faktory ovlivňující atmosféru a vnitřní kulturu školy.

„Škola nemá být boj, ale diskuse a vzájemné učení se. Konflikty nastávají, je potřeba najít z nich konstruktivní cestu ven a v tom dávat i příklad mladým lidem, kteří se ve školách vzdělávají. Snažím se pomoci zúčastněným aktérům, abychom ukázali, že umíme věci vyřešit jinak než formálními akty typu výpovědí, žalob a podobně. Důležitý je i čas. Domluva uvnitř školy je navíc i nejrychlejší, protože podle platného školského zákona zřizovatel nedisponuje žádnými úplně bezprostředními nástroji intervence do situace jako je tato,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast vzdělávání Jiří Nantl.

Náměstek hejtmana Jiří Nantl se také obrátí dopisem na školskou radu, která je vedle ředitelky ze zákona druhým hlavním orgánem školy, s dotazem, zda školská rada považuje dosud učiněná opatření – stažení výpovědí, audit klimatu ve škole – za dostatečná pro pozitivní posun v atmosféře školy. Pokud by odpověď školské rady byla negativní, jediným bezprostředním prostředkem pro kraj jako zřizovatele by s ohledem na platnou legislativu bylo požádat Českou školní inspekci o provedení mimořádného hodnocení školy.

„Situaci ve škole sleduji s velkou vážností a v posledních týdnech jsem věnoval osobně nemalé úsilí, abychom napomohli obnovení vnitřního dialogu ve škole. I nadále budeme jako zřizovatel školy používat všechny možnosti, které máme, abychom podpořili pozitivní posun v atmosféře školy. Audit klimatu, který jsme navrhli, je velmi významným krokem, od kterého očekávám doporučení k aktuální situaci, ale i některá strategická doporučení. Škola představuje složitý celek velmi různých oborů ve dvou odloučených budovách. Její vedení je náročné. Pro paní ředitelku je klíčová důvěra lidí, která jí umožní školu fakticky vést,“ doplnil náměstek hejtmana Jiří Nantl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…