Nový Bor: Smuteční síň na Lesním hřbitově se uchází o titul Stavba roku Libereckého kraje 2018

26.07.2018 17:37

Vloni zrekonstruovaná historická smuteční síň na novoborském Lesním hřbitově je jednou z deseti staveb, které se uchází o titul Stavba roku Libereckého kraje 2018. O vítězi soutěže rozhodne odborná porota.

Nový Bor: Smuteční síň na Lesním hřbitově se uchází o titul Stavba roku Libereckého kraje 2018
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Svým hlasem ale může přispět i veřejnost prostřednictvím ankety na webových stránkách soutěže www.stavbarokulibereckehokraje.cz. Hlasovat je možné do 21. září 2018. Stavba s největším počtem hlasů získá Cenu sympatie občanů LK.

Nový Bor se pustil do rekonstrukce smuteční síně z roku 1909 předloni v létě. Autorkou studie byla studentka architektury Marie Křížová, která ji zpracovala pod vedením Prof. Ing. Arch. Akad. Arch. Václava Girsy z Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT.  „Respektovala architekturu historické stavby. Do moderně pojatého vzhledu citlivě zasadila původní cenná vídeňská okna nebo vitrážové skládací dveře z roku 1909, které jsme nechali odborně opravit,“ připomíná starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Práce zahájila demolice chladírny a betonového zastřešení z 80. let minulého století, zůstalo pouze historické jádro. Na něj nyní navazují dvě přístavby obložené dřevem. V menší vzniklo technické a sociální zázemí pro personál pohřební služby. Velká přední přístavba významně rozšířila kapacitu obřadní síně až na 120 míst. „Trojice skládacích dveří umožnuje obřad přizpůsobit počtu hostů. Při menší skupině pozůstalých se může obřad konat v komorním duchu jen v historickém jádru objektu. Naopak při velkém počtu hostů je možné otevřít prostřední skládací dveře a do síně zahrnout celý prostor až k závětří, který lze uzavřít dalšími skládacími dveřmi,“ popisuje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa.

Interiéru dominují skleněné plastiky od novoborského skláře a výtvarníka Zdeňka Kudláčka ze společnosti Kolektiv Ateliers, jenž pro ně vyvinul zcela novou techniku zpracování. „Plastiky symbolicky odkazují na sklářství, s nímž je město těsně spjaté,“ doplňuje Jaromír Dvořák. Atmosféru doplňují čisté linie centrálního osvětlení, připomínající vysoké svíce, u katafalku, jež mění intenzitu v průběhu obřadu. Komfort smutečním hostům zajistí v chladnějších měsících vyhřívaná sedadla.

V regionálním kole soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2018 je přihlášeno deset stavebních děl, z toho je šest staveb a čtyři studentská díla. Zájemci si mohou panely s fotografiemi nominovaných staveb prohlédnout v Obchodním centru Forum v Liberci do konce srpna.

Nominovanými stavbami jsou:
1. Přístavba a stavební úpravy obřadní síně na Lesním hřbitově v Novém Boru
2. MVN Žantov I., MVN Žantov II.
3. Cyklostezka Nový Bor - Svor
4. Obnova parků v Turnově
5. Rekonstrukce budovy „E"na kancelářský objekt
6. Bytový dům Staré Splavy (LakePark Residence)
7. Rekonstrukce průjezdu a sociálních zařízení (ZD Černousy)
8. Točené schodiště s prosklenou stěnou
9. Zahradní domek s kotcem a boudou pro psa
10. Štuková sanační fasáda

Výsledky soutěže včetně slavnostního vyhlášení držitele Ceny Sympatie občanů LK a Ceny Stavba století LK budou vyhlášeny 9. října 2018 v Galerii Lázně v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…