Nový Jičín: Přístavbu Beskydského divadla zpevňují lana

20.07.2021 12:23

Beskydské divadlo v Novém Jičíně se proměnilo ve staveniště. V levé části novodobé přístavby se prohnuly stropní desky a narušily statiku budovy.

Nový Jičín: Přístavbu Beskydského divadla zpevňují lana
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Odborná firma poškozené části zpevňuje ocelovými lany. Aby bylo možné zásah provést, musely se vybourat zděné příčky a demontovat část divadelní techniky. Záchranné práce potrvají až do konce listopadu a přijdou na téměř 19 milionů korun.

„V části přístavby se prohnuly tři stropní desky a popraskaly zdi. Statik nařídil rekonstrukci systémem předpjatých lan. Lana se v některých prostorách kříží, v kulisárně a malém sále jsou vedeny podélně,“ uvedla vedoucí odboru školství na novojičínské radnici Oldřiška Navrátilová. Kromě kulisárny a malého sálu zasáhly stavební práce i služební byt technika a kanceláře. Lana se kotví i do boční stěny jeviště hlavního sálu.

Zaměstnanci divadla nyní úřadují v hereckých šatnách. Jakmile dojde k zesílení stropních desek, budou se stavět nové příčky, budovat nové rozvody elektriky, vody, klimatizace, topení a doplní se zařizovací předměty. „Přestože je rekonstrukce finančně velmi nákladná, divák žádnou přidanou hodnotu nezaregistruje. Cílem byla záchrana budovy,“ dodala Navrátilová.

Novodobá přístavba Beskydského divadla pochází z druhé poloviny 80. let minulého století. Už před 17 lety musela být opravena. Tenkrát vykazovala narušenou statiku středová část budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…