Nový Jičín: Zástupci církví na radnici

29.02.2016 15:43

Sociální tématika a péče o kulturní památky. To byla hlavní témata setkání vedení města se zástupci církví. Tyto neformální rozhovory mají v Novém Jičíně několikaletou tradici. Letos přišli na radnici představitelé církve římskokatolické, evangelické a adventistů sedmého dne.

Nový Jičín: Zástupci církví na radnici
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Tato přátelská setkání pro mě mají velký význam. Na každou církev je navázaná nějaká sociální organizace. Město jim bezplatně poskytuje prostory a sociální organizace nám zase pomáhají podchytit a pečovat o lidi staré, nemocné, sociálně slabé a vyloučené. Skvěle to funguje, ale zároveň tady dostávám zpětnou vazbu a podněty, co bychom mohli společně zlepšit,“ uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Evangelický farář Pavel Prejda například upozornil na nedostatek pracovních příležitostí pro klienty sociálně terapeutických dílen a pro matky s dětmi, které žijí v azylovém domě ve Straníku. „Lidem ze sociálně terapeutických dílen by pomohlo, kdyby mohli ukázat, co umí a mohli pracovat. Maminky z azylového domu by si rády vylepšily svou životní úroveň a posunuly se svými dětmi dál, ale nedaří se jim to. A přitom by mohly někde alespoň dvě hodiny denně uklízet. Jsem rád, že tady mohu o tomto problému mluvit. Nikde jinde, kde jsem dříve působil, taková setkání neexistovala,“ řekl Prejda.

Dalším tématem byla obnova církevních památek. Vloni město poskytlo na restaurování oltářních obrazů v kostele Nanebevzetí Panny Marie 700 tisíc korun, letos budou zastupitelé rozhodovat o částce 326 tisíc na restaurování zpovědnic. 174 tisíc korun bude investováno do obnovy oltářního nástavce v kostele svatého Mikuláše. Na sociální služby letos město vyčlenilo ze svého rozpočtu pět milionů korun. „Zároveň se nám podařilo získat od společnosti Hanon Systems Autopal sponzorské dary pro Slezskou diakonii na nákup polohovacího vozíku za 60 tisíc korun a Charita obdrží 100 tisíc korun pro azylový dům ve Straníku,“ doplnil starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…